HÍREK  2022. október 11.      502
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Nehézségekről, válságról, folytatásról szólt a testvérvárosi konferencia

A Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával valósul meg a napokban a testvérvárosi program legújabb fejezete. Kispest mellett azok a határon túli testvérvárosok (Vrbovec – Horvátország, Zombor – Szerbia, Tasnád – Románia) vesznek részt benne, ahol magyar kisebbség él.

Nehézségekről, válságról, folytatásról szólt a testvérvárosi konferencia
A képre kattintva galéria nyílik. (5 kép)

A program első állomása, a keddi konferencia a covid-időszakkal kapcsolatos tapasztalatokról, a gazdasági problémákról és az energiaválságról szólt. A testvérvárosi küldöttségek tagjai és a nemzetiségi önkormányzatik vezetői mellett Gajda Péter polgármester, Varga Attila és Kertész Csaba alpolgármesterek, Teknős Ferenc és Domokos Gábor önkormányzati képviselők, valamint Szilágyi István testvérvárosi referens és Bernát Péter, a Polgármesteri Kabinet Iroda vezetője voltak jelen.

Kispest polgármestere beszámolt arról, hogy Kispesten és Magyarországon egészségügyi és financiális szempontból is nehézségeket okozott a járvány időszaka. Értékelése szerint a magyar állam a covid-helyzetet viszonylag jól kezelte, az önkormányzatok támogatása viszont elmaradt a nehéz időszakban, állami forrásmegvonás érte az önkormányzatokat, ami különösen igaz volt Budapesten. Elmondta, Kiaspest takarékoskodással tudta túlélni ezt az időszakot, idén már sikerült újra pozitív szaldóval fordulnunk költségvetési szempontból.

Az energiaválság kapcsán azt mondta el Gajda Péter, hogy valamennyi energiahordozó ára brutálisan emelkedett Magyarországon: a gázár tízszeresére, az áram ötszörösére, a távhő tizenháromszorosára emelkedett, ez az önkormányzat egészét, az intézményhálózatot is súlyosan érinti. Elmondta: jelenleg kormányzati felmérés zajlik, tájékoztatni kell a kormánymegbízottakat arról, milyen intézményekben mekkora energiafogyasztás van, hogyan tud az önkormányzat spórolni, milyen vagyontárgyat tud értékesíteni, hogy kifizesse a gázt, ahogy fogalmazott: „a vagyonunkat elégessük”. Arról is beszélt, hogy Kispest tudja már, hogy az energiaárak növekedése miatt mintegy másfélmilliárd forinttal emelkedik meg az önkormányzat kiadása 2023-ban, amit nem tud kezelni. Hozzátette: folyik annak vizsgálata, hogyan lehet csökkenteni az energiakiadásokat, viszont akkor sem tudja ezt az összeget megspórolni az önkormányzat. Hangsúlyozta: a kötelező feladatokon – óvodák, bölcsődék, egészségügyi és szociális hálózat működtetése – nem tud és nem is akar spórolni az önkormányzat.

Gajda Péter lapunknak elmondta: többé-kevésbé hasonló problémák vannak máshol is, ugyanakkor az a tapasztalat, hogy az infláció, illetve az energiaárak tekintetében sokkal jobb helyzetben vannak a testvérvárosok, nemcsak azért mert alacsonyabb áron kapják az energiát, hanem mert ellentétben Magyarországgal a központi kormányzat támogatja az önkormányzatokat.

A program folytatásában a konferencia után autóbuszos kispesti és budapesti városnézés következett. A program Komáromban zárul szerdán: a Monostori-erődöt járják be tárlatvezetéssel, illetve „Fegyvermustra” címmel az 1848-49-es szabadságharc fegyvereinek bemutatását tekinthetik meg a testvérvárosi és kispesti résztvevők.  

 

Nehézségekről, válságról, folytatásról szólt a testvérvárosi konferencia
A képre kattintva galéria nyílik. (5 kép)

 bga-alap  megvalosult