HÍREK  2022. november 03.      658
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Átadták az idei Szebb Kispestért díjakat

Kilenc intézmény és két társasházi közösség kapott emlékplakettet, oklevelet és pénzjutalmat a „Szebb Kispesti Környezetünkért” környezetvédelmi pályázat szerdai díjátadóján, a Városházán. A díjazottakat a Kispesti Mézeskalács Művészeti Modell Óvoda gyermekei köszöntötték.

Átadták az idei Szebb Kispestért díjakat
A képre kattintva galéria nyílik. (19 kép)

Nagyon régi kezdeményezésünk ez és mondhatom, hogy nagyon régen találkoztunk. 2019-ben írtuk ki legutóbb, sajnos a covid közbeszólt – mondta el köszöntőjében Gajda Péter polgármester. Ez a pályázat arról szól, hogy nemcsak arra érdemes nevelnünk a szűkebb környezetünkben élőket, hogy ez a környzet szebb, zöldebb és virágosabb legyen, hanem egyre inkább arról is szól, hogyan tudjuk fenntarthatóbbá tenni a környezetet, ahol élünk.  Hogy annak a manapság sokat hangoztatott mondatnak, mint a „cselekedj lokálisan, gondolkozz globálisan” mi is az értelme. Olyan egyszerű dolgokkal is sok mindent tudunk tenni, mint hogy lekapcsoljuk a lámpát vagy kihúzzuk a telefontöltőt. Ezekkel védjük a bolygót, és most a pénztárcánkat is. Ezek fontosak voltak Kispest számára is, hiszen a zöldberuházások, a napelemes rendszer bővítése, az épületek szigetelése mind-mind ezt a célt szolgálták. Ez a pályázat is arról szól – tette hozzá a polgármester.

A köszöntő után a Gajda Péter polgármester és Bogó Józsefné, a Környezetvédelmi Bizottság elnöke együtt adták át a díjakat a pályázóknak.

A kerületi oktatási és nevelési intézmények kategóriában olyan pályaműveket várt a kiíró, amelyek lehetővé teszik a gyerekek számára a közvetlen környezeti tapasztalatszerzést, és segítik, hogy olyan generáció nőjön fel, amely tisztában van a természeti értékek fontosságával, környezetbarát módon gondolkodik, felismeri a lehetőséget és a felelősségét környezete, és így saját jövője alakításában.

V. helyezett lett aWekerlei Tipegők Bölcsőde, mely fontosnak tartja, hogy a környezetet a gyermekekkel együtt alakítsák ki, gondozzák, neveljék és védjék. Tevékenységüket a szülőket is bevonva, évek óta közösen végzik. A pályázati forrásból az intézményt körülvevő utcaszakasz szépítését, a bölcsőde udvarának további zöldítését, füvesítését, magaságyás és virágoskert létesítését tűzték ki célul.

V. helyezett lett a Kispesti Gyöngykagyló Óvoda. Fontos számukra, hogy a gyermekeknek olyan tapasztalatokat, élményeket biztosítsanak, mely segítségével megismerik és megszeretik a természetet. Hagyományteremtő program óvodájukban a Föld Napja alkalmából megrendezett virágvásár és palántaültetés. Pályázati anyagukban célul tűzték ki az óvoda udvarának további zöldítését, további fák és bokrok telepítését, környezetbarát megoldásként esővízgyűjtő beszerzését, a kert bővítéséhez magaságyások kialakítását.

Szintén V. helyezést ért el a Kispesti Zöld Ágacska Óvoda. Folyamatosan végeznek szelektív hulladékgyűjtést, a gyermekek közvetlen tapasztalatokat szerezhetnek környezetünkről veteményeskertjükben és az óvoda tanösvényén, virágoskertjében. 2009-ben tevékenységükkel sikeresen elnyerték a Madárbarát Óvoda, 2016-ban az „Örökös Zöld Óvoda” címet is. A kért támogatás az eddigi tevékenységek megerősítését szolgálná, például új madárbarát eszközök, növénytelepítés célját szolgálná.

IV. helyezett lett a Kispesti MESE-VÁR Óvoda. Pedagógiai programjuk kiemelkedő helyén van a környezeti nevelés, egészség- és természetvédelemre nevelés, szemléletformálás, melybe nemcsak a gyermekeket, hanem szüleiket is igyekszenek bevonni, pozitív példát mutatni. A már megvalósult zöldítés, növénytelepítés, klímatudatos kert mellett pályázatukból további zöld fejlesztéseket szeretnének a fenntartható fejlődés figyelembevételével. Ennek érdekében az intézmény célul tűzte ki egy kerti tó, klímatudatos játszótér és egy mezítlábas sétatér kialakítását is.

III. helyezést ért el a Kispesti Hársfa Óvoda, amely „Örökös Zöld Óvoda” és „Madárbarát Óvoda”. Fontos szempont számukra a fenntarthatóság és az újrahasznosítás. Rendszeresen részt vesznek a Fenntarthatósági expón, kapcsolatot ápolnak a Humusz Szövetséggel, és az FKF Szemléletformáló és Újrahasznosító Központjával is. Pályázati anyagukban célul tűzték ki egy fűszerspirál kialakítását, esővízgyűjtő és komposztáló berendezések, zöldtető, esőfal, esőkert mezítlábas ösvény létesítését.

Szintén III. helyezett lett a KMO Művelődési Központ és Könyvtár Wekerlei Kultúrház tagintézménye. A WK-ban több mint tíz éve élen járnak a környezettudatos gondolkodásban, példamutatásban. Kertjükben a zöldségek és fűszernövények mellett parkosított, madárbarát pihenőhelyet is kialakítottak.  Online indult „Wekertem” nevű programjuk megismerti és terjesztve a közös kertélmény és természet szeretetét. Komposztálással, palántavásárral, növényóvodával, interaktív foglalkozásokkal igyekeznek a gyermekekhez és felnőttekhez közelebb hozni a természetet, környezetvédelmet. Pályázati anyagukban megjelölt céljuk a közösségi programok szervezéséhez a kert további fejlesztése, eszközeinek bővítése.

II. helyezett lett a Kispesti Bóbita Óvoda, amely hagyományos zöld ünnepekkel és környezeti neveléssel igyekszik minél nagyobb hangsúlyt fektetni a gyermekek élményalapú környezeti nevelésére. Elindították óvodájukban a „Cseppetsem!” használt étolaj gyűjtő programot, nagy hangsúlyt fektetnek a szelektív gyűjtésre. Együttműködnek a Maugli Állatvédő Egyesülettel. Céljaik között szerepel a jelenlegi környezetvédelmi tevékenységek fejlesztéséhez szükséges eszközök beszerzése, és a már meglévő gyógynövénykert, tankertek fejlesztése, bővítése.

II. helyezett lett a Kispesti Arany Óvoda. Számos környezetvédelmi programban részt vesznek, mint a „Hozzuk vissza a természetet a Fővárosba!” programban, vagy a WWF örökbefogadó programjában. Úttörő a „Nincs B bolygó” programjuk, melybe közösségépítő jelleggel kollégáikat is bevonták. 2021-ben elnyerték az „Állatbarát Óvoda” címet is. „Csúszka Tóni” szabadtéri tanösvényük a felnőttek számára is hasznos ismeretekkel szolgál. Az óvoda pályázatában  időtálló interaktív tanösvény kialakításával, oktató játékok telepítésével szeretné a gyermek ismereteinek bővítését támogatni.

I. helyezést ért el a Kispesti Mézeskalács Művészeti Modell Óvoda. Az intézményben nagy hangsúlyt fordítanak a természet tiszteletére, megismerésére, védelmére. Elnyerték a „Zöld Óvoda” címet is. Egyöntetű sikert arat a gyermekek körében mezítlábas ösvényük. Nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges életmód kialakítására, a környezettudatosság elsajátítására. Célkitűzésük többek között az intézmény további zöldítése, a már meglévő növényzet fejlesztésével méhlegelő kialakítása, mezítlábas tanösvényük további fejlesztése.

A második kategóriában kerületi társadalmi és civil szervezeteket, társasházakat díjazott a bizottság.

II. helyezett lett a Vécsey u. 12. Társasház, amelynek lakóközössége szem előtt tartja a biodiverzitás megőrzését, és a lakók számára is élhetőbb, zöldebb, rovar- és madárbarát környezet kialakítását. Terveik között szerepel egy beporzó rovarokat is segítő virágoskert, méhlegelő kialakítása, az ökológiai lábnyom csökkentéséhez komposztáló beszerzése, madár- és rovarház telepítése, egyéb eszközök beszerzése, mellyel a lakóközösség gyermekeit is bevonhatják a közös kertgondozásba, környezetbarát tevékenységekbe.

I. helyezett a „Angol Nyelvtudásért” Alapítvány, a Kispesti Eötvös József Általános Iskola. Az alapítvány célja a gyermekek ökológiai szemléletének kialakítása. Ehhez az iskola tanulóit rendszeresen bevonják környezettudatos tevékenységeikbe. Már meglévő programjaik, tevékenységük továbbgondolásaként az intézmény egy virágóra elkészítését tűzte ki céljául, mely az egynyári virágos növényeken túl fűszer- és gyógynövényeket is bemutat, további hasznos ismereteket nyújtva az iskola tanulói számára. Terveik közt szerepel még további madár- és rovarbarát megoldások alkalmazása, eszközök telepítése, fák- és bokrok telepítése.

A Környezetvédelmi Bizottság különdíját kapta a Kispesti Bolyai János Általános Iskola Alapítványa. Az iskola nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, fenntarthatóságra, környezettudatos nevelésre. 2021-ben elnyerték az „Örökös Ökoiskola” címet. Több éve tevékeny Öko Munkacsoportjuk és Öko szakkörük. Madár- és rovarbarát megoldások alkalmazásával, rovarbarát „rét” kialakításával, meteorológiai állomás kialakításával, eszközök beszerzésével, növények telepítésével, magaságyások létesítésével szeretnék tevékenységüket bővíteni és lehetőséget adni a gyermekek számára környezetük minél jobb megismerésében.

Polgármesteri különdíjban részesült a Kispesti Vass Lajos Általános Iskola. Intézményük számos a környezet védelmével kapcsolatos programban vesz részt, mint a „Világ Legnagyobb Tanórája” nevű programban, mely az ENSZ Globális Céljaival ismerteti meg a tanulókat. Fűszerkertjük és komposztálójuk is segíti a diákokat  megismerkedni a növények fejlődésével, gondozásával, valamint segíti környezetvédelmi szakkörük munkáját. A pályázati forrásból terveik között szerepel a korábban megvalósított programok folytatása, magaságyás és zöldségeskert létesítése, eszközök és vetőmagok beszerzése, az iskola külső- és belső környezetének további zöldítése.

A díjátadó után, az esemény zárásaként a Kispesti Mézeskalács Óvoda gyermekei adtak műsort.