HÍREK  2022. november 30.      526
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Közmeghallgatással zárta az évet a képviselő-testület

Egyebek mellett a gyermek és szociális étkeztetésért fizetendő árak januártól való 30 százalékos emeléséről, valamint a Közpark Kft. játszóterek, eszközök karbantartása kiírt közbeszerzés nyertesének elfogadásáról is döntöttek a képviselő-testület tagjai évi utolsó ülésükön kedden. A testületi ülést közmeghallgatás követte a Városházán.

 

Közmeghallgatással zárta az évet a képviselő-testület
A képre kattintva galéria nyílik. (10 kép)

Módosította a képviselő-testület a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti szolgáltatásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról szóló az önkormányzati rendeletet. A rendelet érinti a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálatot, a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrumot és a Kispesti Egyesített Bölcsődéket.

Az előterjesztés szerint a kispesti alapellátást nyújtó intézményekben és a gyermekétkeztetésben 2020. óta nem emelték az étkezési térítési díjakat, mert a nyersanyagnorma fedezte a kiadásokat és az egészségügyi veszélyhelyzet sem tette lehetővé az emelést. A kerületben szolgáltató Pannon Menza Kft. ügyvezető igazgatója a vállalkozási szerződésben korábban rögzített 16, 6 százalékos áremelésen felül az egységárak emelésére tett javaslatot, mert a főbb élelmiszerek árai oly mértékben növekedtek, hogy az előírt tápanyagmennyiség biztosításához szükségessé vált a nyersanyagköltség emelése. Az áremelkedést indokolja az elszabaduló infláció, az alapanyag- és üzemanyagár jelentős emelkedése, így a vállalkozások részére kivezetésre kerülő rezsicsökkentés okozta költségnövekedés 2023. január elsejétől összesen 30 százalékos áremelést indokol. Az indokok között szerepel, hogy az elmúlt években megemelkedett az ételallergiás gyermekek száma, részükre speciális alapanyagokat kell vásárolni, ami szintén költséges. A rendeletben ezért külön feltüntetik a diétás étkezési díjakat is.

Gajda Péter polgármester kérdésükre elmondta: régi tapasztalat a menza ügyében, hogy nehéz megfelelő szolgáltatót találni, és szinte lehetetlen, hogy mindenki elégedett legyen, még mindig sok a panasz. De az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy a lehetőségekhez képest minőségi változás legyen, és a mennyiségekre se legyen kifogás. Kispest kivételes helyzetben van más kerületekhez képest, mert évek óta létezik egy úgynevezett menzabizottság, ahol a szolgáltató és az étkezést igénybe vevők rendszeresen leülnek egymással megbeszélni az alapvető gondokat. 

Ehhez a napirendhez kapcsolódva módosították a képviselők a Pannon Menza Kft. közétkeztetési feladatok ellátásról szóló szerződését. Ha megfelelő lenne a menza minősége, akkor a mai árak ismeretében még egy ennél magasabb áremelést is tudna támogatni, de sajnos a szolgáltató nem teljesítette a keretszerződésben vállalt kötelezettségeit – mondta Ferenczi István képviselő. A szolgáltató jelenleg dolgozik egy olyan online felület kialakításán, amelyen a értékelhető lesz a szolgáltatás minősége, valamint a Deák gimnázium badellás étkeztetési rendszerének „büfé-típusú” szolgáltatásra cserélésén is – finomította a polgármester a képviselő megállapításait.

Megadták a képviselők az engedélyt a Közpark Kft.-nek keretszerződés megkötésére a Zen4 Park Kft.-vel a már lezárult a közbeszerzési eljárás után a játszóterek, eszközök karbantartására. A nemzeti eljárási rend szerinti nyílt eljárásban 2022. november 22-ig összesen 5 ajánlat érkezett, amelyekből az értékelési szempontok alapján a Zen4 Park Kft. ajánlata volt a legkedvezőbb.

 

Közmeghallgatással zárta az évet a képviselő-testület
A képre kattintva galéria nyílik. (10 kép)

A képviselő-testületi ülést követően az önkormányzati törvényben foglaltaknak megfelelően került sor az évi rendes közmeghallgatásra is. Bevezetőjében Gajda Péter polgármester röviden beszélt az elmúlt időszak legfontosabb történéseiről, eseményeiről. Külön kiemelte a covid utáni újabb nehézségeket, a szomszéd országban dúló háborút, és az ezzel járó önkormányzati szolidáris feladatokat, amelyeket a helyi nemzetiségi önkormányzattal közösen önként vállat Kispest. Külön beszélt a jelenünket meghatározó energiaválságról, amely újabb nehézségeket, megoldandó feladatok elé állította z önkormányzatot. A 13 milliárd főösszegű kerületi gazdálkodásában egy csaknem kétmilliárd forintos plusz kiadást okoz a drasztikus és szinte kigazdálkodhatatlan energiaáremelés, amelyhez semmiféle központi támogatást nem kap Kispest, ezért újabb kényszerű takarékossági intézkedéseket kellett az önkormányzatnak bevezetni, ami sajnos elsősorban a kulturális szférát érinti. Példaként említette a Kispesti Uszoda, a Kispesti Kaszinó, a Kispesti Vigadó átmeneti bezárását. De komoly intézkedéseket hoztak a Városházán is, ahol hetek óta már home office-ban, illetve korlátozott bejárással dolgoznak a munkatársak, valamint a díszterem világításának korszerűsítésével is mintegy 30 százalékos megtakarításra számítanak – mondta.

A rövidre sikeredett közmeghallgatáson néhányan személyesen, míg mások írásban kérdeztek. A helyszíni kérdések érintették a térfigyelőkamerák bővítésének lehetőségét, a nyugdíjasok számára a közüzemi számlák csökkentéséhez, a fűtési rendszerek korszerűsítéséhez igénybe vehető önkormányzati támogatásokat. Energiahatékonysági állami program hiányában sajnos az önkormányzat ebben nem tud segíteni, de ma azt látjuk, hogy az átlagnyugdíjasok az életben maradásukért küzdenek nap mint nap, így az önkormányzat szociális irodája erre próbál még nagyobb figyelmet fordítani, figyelni a veszélybe kerülő idősekre, nyugdíjasokra, és segíteni, ahol lehet – hangsúlyozta Vinczek György alpolgármester.