HÍREK  2023. június 12.      516
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Budapesti Lakógyűlés Kispesten

Hosszabb lett a szavazási lehetőség határideje: június 18-ig adhatják le szavazataikat a budapestiek a Budapesti Lakógyűlésen feltett kérdésekre. A főpolgármester ma a Városházán tartott tájékoztatót a fővárosi közös konzultációról és a szavazásról.

 

Budapesti Lakógyűlés Kispesten
A képre kattintva galéria nyílik. (8 kép)

Kispest polgármestere arról beszélt a fórumon, hogy bár a város költségvetése ma már majd 20 milliárd forint, ám ez mit sem segít, mint ahogy a kormánytól kapott 552 millió forintnyi rezsitámogatásnak is csak ideig-óráig lehet örülni, ettől még „nem lesz rózsás” a helyzet, takarékoskodni kell. Megnőttek a rezsikiadások és a szolidaritási adó mértékét is megduplázta az állam, ami most egymilliárd forint. Büszke vagyok arra, hogy Kispestnek sikerült „kikecmeregnie” a nehézségekből, nem állt le a város, és még jutott némi kerületfejlesztésre is – mondta Gajda Péter.

Valóban már egy kicsit hazajárok Kispestre, hiszen nem oly régen a fővárosi rezsitámogatási lehetőségekről beszélgettünk hasonló körben ugyanitt – reflektált Gajda Péter azon megjegyzésére a főpolgármester, miszerint korábban fővárosi vezető ennyit nem járt a kerületben, mint Karácsony Gergely, aki megnézte az épülő egynapos sebészetet is, és közösen adták át az első korszerű CAF-villamost az 50-es vonalán a Határ úton.

Ötödik hete tart az első Budapesti Lakógyűlés, és jó látni, hogy mennyire nagy az érdeklődés. Már eddig több mint 120 ezer budapesti adta le szavazatát, és sokan vártak még arra, hogy szavazhassanak. Éppen ezért hosszabbítottuk meg a szavazás határidejét. Részt vehet minden budapesti lakcímmel és tartózkodási címmel rendelkező, 14 év feletti polgár, szavazni június 18-ig lehet majd. Sajnos már kezdünk hozzászokni ahhoz, hogy a minket érintő kérdésekben, rólunk, nélkülünk, a fejünk fölött döntenek. Éppen ezért a Budapesti Lakógyűlés célja, hogy konkrét, ezúttal közlekedést érintő kérdésekben közvetlenül a budapestiek dönthessenek. Védjük meg Budapestet! – biztatta szavazásra Karácsony Gergely főpolgármester mindazokat, akik még nem adták le szavazatukat.

Beszédében saját és polgármestertársainak munkáját a közös képviselők tevékenységéhez hasonlította, akik a rábízott közösséget szolgálják, a közösség vagyonával gazdálkodnak. De míg a legtöbb rezsitámogatást az államtól, 4 milliárd forintot Debrecen kapta, addig a főváros semmit, sőt az állam nem járult hozzá banki hitelek felvételéhez sem, pedig minden 10 forintból 4 forintot a fővárosban „állítanak” elő, az itt dolgozók, vállalkozások termelnek meg az ország működéséhez. A szolidaritási adó a korábbi 5 milliárd forintról a szinte már kigazdálkodhatatlan 58 milliárd forintra nőtt 2019 után, és ezt tetézte az energiaárak megtízszereződése is. A pénzügyi problémákat azonban nem lehet a lakosságra hárítani, nem állhat le a tömegközlekedés, nem akadozhatnak a közműszolgáltatások – sorolta a fővárost sújtó nehézségeket Karácsony Gergely. Jövőre, június 9-én egy napon lesznek az önkormányzati és az uniós választások, az erre való felkészülés, a kampány pedig már idén szeptemberben indul. Csúnya kampány lesz! De készen állok rá és a főpolgármester feladatok ellátására – hangsúlyozta a főpolgármester.