HÍREK  2023. október 02.      531
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Füttyszó köszöntötte az időseket

Régen nem látott és hallott előadóművész, a fül-orr-gégész szakorvos Hacki Tamás füttyvirtuóz időutazós műsorával köszöntötték az időseket az idősek világnapja alkalmából a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat (SKKGSZ) ünnepségén a KMO-ban.

 

Füttyszó köszöntötte az időseket
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)

A mai eseményre, mint minden évben ilyenkor az idősek világnapjához (október 1.) közeledve, meghívást kaptak az SKKGSZ ellátottjai, a kerületben élő nyugdíjasokat összetartó civil szervezetek képviselői és a képviselő-testület tagjai. Kispest is a lassan elöregedő kerületek, települések sorába tartozik. Lakosainak 27 százaléka ma már 60 év feletti, így egyre nagyobb szükség van a segítő kézre, a támogató szolgáltatásokra – mondta bevezetőjében Balázs Piroska a szolgálat intézményvezetője.

Kispest polgármestere arról beszélt, hogy bizonyos életkor után mindenki fél az öregedéstől, jobbára nem attól, hogy fájni fog a derék, a térd, vagy egyre-másra jönnek majd a különféle betegségek, hanem sokkal inkább attól, hogy az idő múlásával elvesznek a korábban olyan fontos szerepet játszó személyes kapcsolatok, az élményeket, biztonságot adó közösségek. Ezért az önkormányzatnak óriási a feladata abban, hogy megfelelő színvonalon működtesse azokat a szolgáltatásait, amelyek támogatást nyújtanak, biztonságot adnak. Az önkormányzat lehetőségeihez mérten bőségesen kínál ezekből a kispesti időseknek, akik érzik, tudják, hogy számíthatnak a támogató szervezetekre, az önkormányzatra akár anyagilag, akár más formában. De nemcsak mi adunk az időseknek, hanem bizony ők is, hiszen aktívan részt vesznek a helyi közéletben, gyakran mondanak véleményt, kritikát az önkormányzat munkájáról, amiért köszönet jár – hangsúlyozta Gajda Péter.

A polgármester ez alkalommal nyilvánosan is bejelentette a képviselő-testület legutóbbi döntését, mely szerint decemberben indul a Nyugdíja 65+ Utalvány Program, amelynek keretében az év végén, az ünnepi készülődés előtt 5000 forint vásárlási utalványt kapnak a kerületben élő nyugdíjasok.

Dr. Hiller István, Kispest országgyűlési képviselője ünnepi beszédében örömmel osztotta meg a hallgatósággal az ünnepség előtt érkezett nap hírét: Karikó Katalint, az első magyar Nobel-díjas nőt ünnepli az egész világ. Karikó Katalin és kutatótársa, Drew Weissman élettani-orvosi Nobel-díjat kaptak az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért.

Arról beszélt, az, hogy mi így ilyen, vagy ehhez hasonló alkalmakkor találkozunk, beszélgetünk, ez nekünk természetes. Ez a generáció még egy „közösségi nemzedék”, mert igényli és szervezi ezeket az alkalmakat, jelen van a mások életében, találkoznak, beszélgetnek, megérintik egymást. Sokkal inkább az, mint a mai fiatal nemzedék. A fiatalabbak rövid, alkalmanként alakuló, ideig-óráig működő, funkcionáló közösségekben élnek, sokszor csak az interneten, a virtuális térben. Olyan átalakulásnak vagyunk szemtanúi, ami a mi nemzedékünk időszakában még nem volt. Alapjaiban alakul át minden, ezért is van nagy szükségünk „szilárd”, biztonságot nyújtó dolgokra, pontokra, mint például a közösség. Ősi emberi tulajdonság, hogy közösségben élünk, tanulunk egymástól, szeretünk együtt lenni, összejönni, nekünk ez természetes. Azért is tudjuk ezt külön megbecsülni, mert volt két olyan évünk, amikor erre a vírus miatt egyáltalan nem volt lehetőség. És így kapcsolódik a friss Nobel-díj, valamint az idősek világnapja – zárta gondolatait Hiller István.

Az idősek tiszteletére dr. Hacki Tamás orvos füttyvirtuóz, aki 1962-ben 18 évesen nyűgözte le a Ki Mit Tud? hallgatóságát, valamint Wolf Péter zongoraművész, zeneszerző és Várkonyi Judit író, blogszerző, moderátor erre az alkalomra összeállított szórakoztató műsorát láthatták az egybegyűltek. A füttyszóval és sok-sok múltbéli vidám történettel tarkított rendhagyó performance-ban, a retró jegyében életutakat mutattak be. Sztorik és dallamok hangzottak el, közös kalandozás volt a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas években.

A hivatalos ünnepség után Vinczek György alpolgármester mondott zárszót és pohárköszöntőt.

Az ENSZ először 1991-ben rendezte meg az „idősek világnapját” azért, hogy középpontba helyezzék a méltóságteljes öregkort, foglalkozzanak az időskor kérdéseivel és azért, hogy az idős embereket visszairányítsák a közösségi életbe, sokszor a munka világába, a gazdaság körforgásába. Harminc éve most már, hogy október 1-jét tekintik az egész világon az Idősek Világnapjának. Ezen a napon az egész világ áttekinti az időseket leginkább foglalkoztató kérdéseket, és számos megmozduláson, rendezvényen hívják fel minden korosztály figyelmét arra, hogy a társadalom minden rétegének felelősséggel kell gondolkodnia az idős kor kérdéséről, az idős emberek helyzetéről. Az elmúlt 2 év különösen nehéz volt ezen korosztály számára, és új kérdéseket, is felvetett feladatokat is előhívott a világ minden országában.