HÍREK  2023. október 03.      671
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Életet mentettek a kisgyermeknevelők

Az Eszterlánc Bölcsőde két munkatársa egy SNI-s kisgyermeknek segített, aki 2023. május 18-án a bölcsődében átélte élete első epilepsziás rohamát.

Életet mentettek a kisgyermeknevelők
A képre kattintva galéria nyílik. (6 kép)

Köszönet és hála azért a bátor helytállásért, amellyel megmentették az epilepsziás rohammal küzdő kisgyermek életét – mondta Kispest polgármestere ma a Városházán, amikor átadta az önkormányzat elismerő oklevelét és pénzjutalmát az Eszterlánc Bölcsőde két munkatársának, Kelemen László Gyuláné kisgyermeknevelőnek és Semmelweisné Nyiri Mónika telephelyvezetőnek.

A két kisgyermekgondozó idén májusban egy nem várt eseménnyel találta magát szemben, amikor a bölcsődébe járó gyerekek közül egy átélte élete első epilepsziás rohamát. Életét a gyors és hatékony intézkedés mentette meg. Ez a mai köszönetnyilvánítás csupán gesztusértékű, hiszen semmivel nem lehet kifejezni azt a hálát, amely szülőként és polgármesterként is jár a két bölcsődei dolgozónak, hiszen bátran és odaadóan viselkedtek, nem estek pánikba, tették a dolgukat – elevenítette fel a történteket Gajda Péter.

Szerencsére ez az eset nem ért bennünket teljesen felkészületlenül, mert amikor korábban egy epilepsziás gyermek ellátását kellett megszerveznünk, előtte házi továbbképzést szerveztünk, ahova gyermekorvost, Dr. Hegyi Barbarát hívtuk előadóként, így a témával kapcsolatban minden lényeges információt feleleveníthettek a bölcsőde szakemberei. Mikor az epilepsziára hajlamos gyermek szülei ügyeletet igényeltek a nyári zárva tartás alatt, ekkor ugyanezt a képzést az ügyeletet adó Csillagfény Bölcsőde munkatársai részére is megszerveztük – válaszolta arra a kérdésre Semmelweisné Nyiri Mónika, hogy lehet-e, kell-e felkészülni ilyen esetre? Így az adott pillanatban gyorsan tudtunk cselekedni, a kisgyermeknevelő kolléga rögtön értesített engem, figyeltük az időt, a roham lefolyását, a mentő érkezéséig ott voltunk a gyerek mellett végig – mesélte.

És hogy, kik ők azt megtudhattuk Aszódi-Sikter Évától, a Kispesti Egyesített Bölcsődék vezetőjétől.

Kelemen Lászlóné Ica második munkahelye a Kispesti Egyesített Bölcsődék Eszterlánc Bölcsőde, ahol 2006. február 1. óta kisgyermeknevelői munkakörben látja el feladatait. Belépése pillanatától vállalta, hogy sajátos nevelési igényű (SNI), korai fejlesztés igénylő gyermekeket ellátó csoportban végzi a munkáját. Szakmai tudását, empátiáját, teljes egészében ebben a feladatban, hivatásban tudja igazán kibontakoztatni. Elvárásai következetesek, a gyerekek fejlettségéhez, fejlődéséhez igazodnak, bízva a gyerekek kompetenciájában. Szeretetteljesen, tudatosan gondoz, nevel. A csoportjában kiegyensúlyozott, pozitív hozzáállásával jó hangulatot teremt. A munkája megbízható, pontos mindig szem előtt tartja a bölcsőde, a csoport, a rábízott gyerekek érdekeit. Minden szülővel, és munkatárssal megtalálja a megfelelő hangot. A bölcsődében folyó korai intervenció team munka, az együttműködés a közös munkában valósul meg, ahol minden szereplő fontos annak érdekében, hogy az eltérő fejlődésmenetű gyermek beilleszkedjen a közösségbe, minél inkább önkiszolgálóvá váljon, a kiszolgáltatottsága csökkenjen a későbbi élete folyamán. Hivatástudatára a reflektorfényt egy szülői levél irányította, amelyet a kerület polgármestere felé címzett egy édesanya 2023 júniusában. A levél előtörténete, hogy 2023. május 18-án, a csoportjában ellátott egyik SNI-s gyermek átélte élete első epilepsziás rohamát. Ica, kimagasló szakmai hozzáértést tanúsítva, a bölcsőde telephelyvezetőjével közösen kezelte a helyzetet, a gyermek szakszerű ellátásáról közösen gondoskodtak, miközben a mentőt és a szülőket értesítették.

A gyermek szakszerű egészségügyi ellátását a mentőorvos megkezdte, azonban látszott, hogy az időközben megérkező édesanyának óriási szüksége van az együttérzésre, a megnyugtatásra, a biztató szavakra.  Vezetőjével közösen igyekeztek a szülőt bátorítani, támogatni, információval ellátni annak érdekében, hogy az édesanya lelkileg kezelni tudja a helyzetet. Ez a támogató, segítő attitűd, nem áll távol tőle a hétköznapi munkájában sem, hiszen az SNI-s gyermekeket nevelő szülőknek sokszor olyan nehézségekkel, nem várt helyzetekkel kell megküzdeniük, amiről úgy érzik, hogy túlnő rajtuk, nem képesek ennek kezelésére. Ezekben a helyzetekben, nagyon empatikusan, de a kompetenciahatárait betartva képes a családok segítségére lenni, ami a gyermek fejlődése, a szülők mentális, de akár testi egészsége érdekében felbecsülhetetlen.

Semmelweisné Nyiri Mónika 2021. szeptember 1. óta lát el telephelyvezetői munkakört a Kispesti Egyesített Bölcsődék Eszterlánc Bölcsődében. Korábban Zuglóban dolgozott kisgyermeknevelőként, ahol több mint 14 évig végezte munkáját sajátos nevelési igényű (SNI), korai fejlesztés igénylő gyermekeket ellátó csoportban. Telephelyvezetőként így nem volt számára ismeretlen a bölcsődei korai fejlesztés, a korai intervenció, amely feladatot, legnagyobb részben az Eszterlánc Bölcsőde lát el Kispesten.

Vezetői kinevezése után sok kihívással, feladattal, megoldandó problémával kellett szembenéznie, ami egy tapasztalt vezető számára is nehézséget jelentett volna.  Nem adta fel, nyitott volt a tapasztaltabb vezetőtársai tanácsaira, tanult saját és mások hibáiból. Mára megtalálta a megfelelő utat, hiszen nagyon sok pozitív szülői visszajelzést kap a bölcsődében, ami annak köszönhető, hogy munkatársaival közösen elengedhetetlenül fontosnak tartják a minőségi gyermekellátást, aminek fontos eleme a gyermekek szakszerű gondozása-nevelése mellett a család rendszerszemléletű megközelítése.

Különleges empátiával, segítő figyelemmel fordul a szülők felé, megérti gyermekeikkel kapcsolatos gondjaikat, és lehetőségeihez mérten segít azok megoldásában. A gyermekek érdekeit, jogait is elszántan képviseli, védi. Időt, energiát nem sajnál arra, hogy kiemelten segítse a gyermekvédelmi ellátásban részesülő, vagy SNI-s gyermekeket és családjaikat. Lendületes, innovatív, mindig nyitott az új szakmai irányelvek, módszerek iránt. Vállalkozó szellemű, aki vezetőként nagyon fontosnak tartja az önképzés mellett azt is, hogy munkatársaival is folyamatosan megismertesse a bölcsődével kapcsolatos elméleti ismereteket.

A sajnálatos esemény után a gyermek kórházi ellátása alatt is folyamatosan tartotta a kapcsolatot a családdal, biztatta az édesanyát és segítette számára átvészelni a nehéz pillanatokat, nehéz napokat. Ez a támogató, segítő attitűd, nem áll távol tőle, hiszen kiemelten fontosnak tartja munkájában a szülőkkel való szoros együttműködést, ahol mindig szem előtt tartja a szülők igényeit is, és vagy bátorító szavakkal, vagy információ nyújtásával igyekszik a felmerült nehézségeken átsegíteni a családokat.