HÍREK  2024. április 09.      723

Pünkösd előtt is lesz utalvány

A tavaly adott karácsonyi támogatáshoz hasonlóan ötezer forint értékű utalványt kapnak most tavasszal a 65 év feletti kispestiek.

Pünkösd előtt is lesz utalvány
A képre kattintva galéria nyílik. (18 kép)

Minden évben egy alkalommal összeülnek a Kispesti Idősügyi Tanács tagjai, hogy megvitassák az elmúlt esztendő idősügyi eseményeit, önkormányzati intézkedéseit. A konzultációs ülésre meghívást kaptak a szavazati joggal rendelkező szervezetek képviselői (26), valamint a meghívott (19) egyházi, civil szervezet.

A kerületben élő idősek sorsa, támogatása, bevonásuk a helyi közéletbe fontos feladata az önkormányzatnak. Vannak olyan események, intézkedések, amelyekről más városokhoz, kerületekhez képest másképpen gondolkodunk, míg más esetben adaptáljuk a máshol alkalmazott módszereket. Így történt, hogy a válságos és költségszegény időszak után Kispesten is lett lehetőség a 65+ Utalványprogram beindítására, amelynek keretében tavaly év vége után idén tavasszal, pünkösd előtt is van lehetőség arra, hogy az önkormányzat ötezer forint értékű támogatást, utalványt adjon a kerületben élő nyugdíjasoknak – mondta a tanácskozás elején a tanács elnöke, Gajda Péter polgármester, aki Vinczek György alpolgármestert, társelnököt bízta meg a tanács operatív vezetésével.

Gajda Péter az idősebb korosztály támogatási formáinak felsorolása közben külön kiemelte azt a 10 éves önkormányzati programot, amely időben és módszerében jóval megelőzte az állam által tavaly bevezetett gondosóra 0-24 órás diszpécserszolgálatos jelzőrendszert. A képviselő-testület egy módosítást tett ezzel kapcsolatban a legutóbbi ülésén: minden rászorult számára térítésmentessé tette a Kispesti Őrangyalt.

Az évek óta működő és méltán népszerű Szenior Akadémia előadás-sorozat mellett várhatóan újból indulnak majd olyan tanfolyamok a nyugdíjasoknak, amelyek az elmúlt években népszerűek voltak a korosztály körében, mint például az okostelefon- és számítógép-felhasználói, valamint angol nyelvtanfolyam. De továbbra is kiemelten támogatja az önkormányzat a kerületi civil szervezeteket, közösségi kerteket és egyházakat, amelyek az időseknek szerveznek különböző szabadidős programokat – sorolta a további terveket a polgármester.

Ternyák András alpolgármester röviden beszámolt a nyugdíjasház energetikai felújításának jelenlegi állásáról, a folyó közbeszerzésről, valamint a 65+ Utalványprogram tavaszi kiosztásának üteméről. E szerint a személyes osztás április 19-én kezdődik és május 3-ig tart, és ez idő alatt a Városháza munkatársai felkeresik az érintetteket az utalványokkal. Akiket nem sikerül személyesen elérni, vagy nem otthonukban szeretnék átvenni az utalványt, ők majd a Polgármesteri Hivatalban vehetik kézhez az utalványokat május 13–24. között. A 2024. december 31-ig beváltható utalványok mellé egy listát is kapnak a nyugdíjasok a beváltóhelyekről.

A tanácskozás moderátora, Vinczek György alpolgármester az idősellátás jelenéről tartott rövid összefoglalót, és arról beszélt, hogy milyen komoly feladatot jelent majd az idősek számára a generációk közötti megfelelő kommunikáció, hiszen ez egyre jobban kiszorul a hétköznapok személyes találkozásaiból, és átkerül az online térbe. Fontos lesz majd, hogy ezzel lépést tudjanak tartani az idősek. El kell fogadnunk azt is, hogy mára megváltozott a generációk szerepe, az idősebbek elveszítik a mindent tudás és tudásátadás egyeduralkodó szerepét, egyre inkább a kölcsönös, az egymástól tanulás lesz a legfontosabb.

Dr. Kumin Marianna, a Kispesti Egészségügyi Intézet főigazgató-főorvosa arról beszélt, hogy az egészségmegőrzés nem „egyszemélyes” feladat, és nem is felnőtt korban kezdődik. Ezért is kell követnünk az Együtt az egészségért! nemzeti stratégiát, amely a szellemi és fizikai egészség egységét tűzi ki célul, ami az egyén és a társadalom közös feladata. Nem véletlen a WHO üzenete, mely szerint jogom van az egészséghez, de ezzel az egyénnek is kötelezettségei vannak – hangsúlyozta a főigazgató-főorvos. Ilyen kötelezettségek az egészségtudatosság, amelyre már kis korban kell nevelni, hiszen nem mindegy, mit és milyen példát lát maga körül a kisgyerek a családban, a gyermekintézményekben: hogyan táplálkoznak, viselkednek, mozognak. Figyelni kell egymásra, tanulni kell egymástól – mondta. Dr. Kumin Marianna fontos elemként kiemelte a megelőzést, a megfelelő egészségtudás szerepét, az önvizsgálatok, a védőoltások fontosságát és szerepét az életünkben.

Kanizsainé Kohári Krisztina a Humánszolgáltatási és Szociális Iroda Szociális Csoportjának vezetője beszámolt arról, hogy az elmúlt időszakban hány alkalommal módosította a képviselő-testület az önkormányzati támogatások elérhetőségét, jövedelemhatárát és mértékét azért, hogy minél többen tudják igénybe venni a támogatásokat. Arról is tájékoztatta résztvevőket, hogy a karácsony előtti 65+ Utalványprogramban 13 ezer 633 támogatásra jogosult 65 év feletti kispesti közül még karácsony előtt 10 ezer 100-hoz érkeztek meg a Polgármesteri Hivatal munkatársai az 5000 forint értékű utalványokkal. Januárban folytatódott a kiosztás: 1347 utalványt adtak át a hivatalban. Így összesen 11 ezer 447 kispesti kapta meg az önkormányzati támogatást.

Balázs Piroska, a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat intézményvezetője beszámolt azokról az elkeserítő demográfiai adatokról, amelyet Kispestet is érintik. A korábban majd hatvanezer lelkes Kispest is rohamosan öregszik: jelenlegi lélekszáma 55 ezer, és ennek 29 százaléka már 60 év feletti (ez a szám tavaly 27 százalék volt), ezért a szociális és az egészségügyi ellátás egyre inkább összefonódik. Beszámolójában külön kitért az állami gondosóra és a Kispesti Őrangyal markáns különbségeire: a kispesti jelző testre szabott, azaz, akinek az egészségi állapota megengedi, GPS-alapú órát is kaphat, amelyet házon kívül is használhat, míg a másik házon belül ad biztonságot. A kispesti rendszerben a diszpécser központból erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkező, közalkalmazott gondozó megy ki házhoz, ha szükség van a segítségre.

A hozzászólók sorában Vighné Vincze Erzsébet Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum (KSZSZC) intézményvezetője arról beszélt, hogy az ő szolgáltatásaik csupán 10 százalékban szólnak közvetlenül a felnőtt korosztálynak, így az időseknek. Ezek közül a legfontosabb a szociális étkeztetés, az a Népkonyha, amely munkanapokon délidőben várja a rászorultakat a Kispesti Forrásházban. Továbbra is működik az élelmiszerbank, amely sokszor nyújthat átmeneti segítséget a bajban. A KSZSZC felügyelete alatt működik a Kispesti Rászorultak Megsegítésére Közalapítvány, ahová szintén lehet támogatásért fordulni. De minden rászorultnak hathatós segítséget tudnak nyújtani az információadásban, a szükséges nyomtatványok beszerzésében, kitöltésében.