HÍREK  2024. május 26.      379

Wekerlei Napok: hagyományápolás és közösségépítés

A 33. Wekerlei napok kezdődtek szombaton. Wekerletelep tavaszi nagyrendezvényének sikere csaknem 170 önkéntes és több mint 40, iskolai közösségi szolgálatos diák munkájának eredménye. A projekt a Budapest 150 emlékév részeként, a Pro Cultura Urbis Közalapítvány anyagi támogatásával valósul meg.

Wekerlei Napok: hagyományápolás és közösségépítés
A képre kattintva galéria nyílik. (25 kép)

Szombat délelőtt a Kós Károly téren Kispesti Szatmári László Alapfokú Művészeti Iskola (SZLAMI) fúvósai adták hírül a rendezvény nyitását, majd sokak kedvenc programja, a Tiéd a színpad! következett. A wekerlei iskolák művészeti csoportjainak bemutatói minden évben nagy népszerűségnek örvendenek. Délután az Eszterlánc Zenekar adott gyerekkoncertet, aztán citerazene és néptánc szórakoztatta a közönséget. Az estére a kisbetűs ünnepnapok zenekar koncertjével hangolódott a közöség. Délelőttől estig tartott a Hogyan tovább Wekerle? című közös beszélgetés és ötletelés az örökségvédelemről.

Wekerlei Napok: hagyományápolás és közösségépítés
A képre kattintva galéria nyílik. (25 kép)

Este Gajda Péter polgármester a főtámogató önkormányzat képviseletében köszöntötte a rendezvényt. Remélem, azok a wekerlei fejlesztések amelyek az elmúlt években történtek, örömmel töltik el az itt élőket – mondta, majd megköszönte a Wekerlei Társaskör Egyesület (WTE) és az önkéntesek munkáját, hogy évről-évre létrejöhet a rendezvény. Köszöntötte a 33. Wekerlei Napokat dr. Hiller István országgyűlési képviselő is.

A köszöntőket követően adták át a WTE díjait: Somlói Judit elnök méltatásai után három önkéntes, Kokavecz Katalin, dr. Rosiwall László és Váradi Balázs vehette át a Wekerléért díjat.

Az este folytatásában előbb világzene és jazz szólt az Esztett zenekarral, majd filmvetítés zárta a szombati programot.

Vasárnap délelőtt a Zenepavilonnál LURKOncert a Zenepagonnyal és a Flautettel, majd Aracs Eszter Guruló Cirkuszának bábelőadását élvezhették a gyerekek. A délutánt az Etude Mozgás- és Táncegyesület produkciója indította, majd előbb cselló-, utána gitárkoncert következett a SZLAMI diákjaival. A Mag Trió jazzkoncertje, végül a Takáts Eszter Duó esti zenéje zárja a nagyrendezvényt.

Wekerlei Napok: hagyományápolás és közösségépítés
A képre kattintva galéria nyílik. (12 kép)

A hagyományos vasárnapi családi piknikbe ezúttal becsatlakozott az április-májusi négyalkalmas kisközösség-építő Helló, Szomszéd! pikniksorozat is, itt tartották a záróeseményét. Volt sportos vetélkedő gyerekeknek és családjaiknak a Kaptár SE gyeplabdasuli szervezésében Kaptár Futam néven, és tájékozódási futást is rendeztek gyerekeknek és felnőtteknek. Nagy sikert aratott a hagyományos Meseút: a hét állomásos gyerekkaland központi eleme idén a méz volt. Mint megszokott, nem maradt el a kirakodó- és kézműves vásár, valamint a helytörténeti lovaskocsikázás sem. A WTE-iroda előtti kerítésen fotó-vers kiállítás várta és várja az érdeklődőket.

Az egyik főszervező, Szebenyi Marianna a művészeti csoportok bemutatóit, a sportprogram – tájékozódási futás – újbóli megjelenését, a pikniket, a különleges fotó-vers kiállítást, a Meseutat és a bringás DJ-t emelte ki a programok közül. Az a célunk, hogy jól érezzék magukat az emberek – hangsúlyozta.

Közösséget teremtünk a kisebb és nagyobb rendezvényeinkkel is, ezzel a közösséggel megvalósítjuk álmainkat, és ez az alapja az örökségvédelemnek is. Így tudjuk ezt az épített és természeti környezetet megtartani, megőrizni – fogalmazott lapunknak Somlói Judit.