HÍREK  2016. január 17.      1,509
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Tapasztalatcserén járt az Energiaklub Kispesten

Sajtóúttal egybekötött hatnapos ingyenes képzéssorozatot szervezett az Energiaklub. Klímaválasz című projektjük keretében a kispesti zöld-aktivista, Tracey Wheatley tartott színes előadást az egyik legismertebb hazai civil zöld-közösség, az Átalakuló Wekerle tevékenységéről, valamint a kerületi önkormányzat és a közösség közös tevékenységén keresztül mutatta be a kispesti Zöldprogram legfontosabb elemeit a kispesti Forrásházban és a Wekerletetepen.

Tapasztalatcserén járt az Energiaklub Kispesten
A képre kattintva galéria nyílik. (13 kép)

Az Energiaklub által szervezett programon a fővárosi (például VIII., IX., XIII., XIV. kerületek) és vidéki önkormányzataiból (például Debrecen, Monor), civil szervezeteitől érkező résztvevők először a XIII. kerületben ismerkedtek az AngyalZöld programmal, majd közösen érkeztek Kispestre a Forrásházba. Az intézményben Tracey Wheatley, az Átalakuló Wekerle projekt gazdája, motorja, a Zöld Hajtás Klub vezetője színes előadást tartott arról, hogy miként lett mára a 2008-ban csupán néhány zöld aktivistából álló kis wekerlei közösségből a civil élet egyik legmeghatározóbb helyi szervezete.

Kezdetben a Wekerlén élők is még másképpen gondolkodtak a környezetvédelemről, a klímaváltozásról, mostanra azonban szinte mindenki számára természetes például a kertben való komposztálás, a vegyszermentes termelés, vagy az ablakok hőszigetelése, a szelektív hulladékgyűjtés.  Tracey Wheatley beszélt arról is, hogy a kerületi önkormányzat nyitott a helyi zöldek kezdeményezéseire, ötleteire, bár a nehézkes hivatali rendszer olykor késlelteti egy-egy projekt mielőbbi megvalósulását. Ennek ellenére az évek során sok-sok programot valósítottak meg közösen. Ennek az összefogásnak is köszönhető, hogy a klub közvetítői, mediátori szerepet is felvállalhatott az önkormányzat és a lakosság között, így jelenleg elfogadott és respektált szereplői a helyi környezetpolitikának. Példaként említette az országosan is egyedülálló közösségi kertmozgalmat, amely keretében Kispesten jött létre Magyarországon először olyan közösségi tér, ahol nagyvárosi körülmények, lakóházak között, önkormányzati területen alakítottak ki kis kertet, ahol zöldség-, gyümölcstermelés és közösségi élet folyik. Három éven belül újabb három kert alakult a kerületben – tette hozzá.

A rendezvénynek helyszínt biztosító hároméves Forrásház Gondozási Központ vezetője, Sárkány-Balogh Csilla röviden bemutatta az intézményt, és büszkén beszélt arról, hogy a tervezés időszakában közös akarat volt a képviselő-testületben, hogy ez az országban egyedülálló komplex intézmény mintegy 500 millió forintnyi európai uniós és kerületi forrásból megépüljön. A klímaváltozáshoz kapcsolódva az intézményvezető beszélt arról is, hogy Forrásház hűtése és fűtése elektromos árammal működő levegőszivattyúkkal történik, az épület alatti ciszternából locsolják a kertet, illetve a kerti világítás a helyi napelemekről működik.

A tájékoztatók után a résztvevők közösen kilátogattak a Wekerletelepre, ahol megnézték a lakossági kezdeményezésre, az önkormányzattal való összefogással megújult Eperfa és Almavirág teret, a csütörtöki esti piacot, majd visszatérve a Forrásházba a helyi gazdák terményeiből készült borkóstolóval várták őket.