HÍREK  2016. november 15.      1,464
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Köszöntötték a szociális dolgozókat

A szociális munka napja alkalmából köszöntötték a Kispesti Szociális Centrum, a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat és a Polgármesteri Hivatal szociális területen dolgozó munkatársait, valamint a szociális ágazatban tevékenykedő karitatív szervezetek tagjait KMO Művelődési Házban rendezett keddi ünnepségen. Az ünnepi műsorban Mahó Andrea és Csengeri Attila operett- és musical-összeállítását hallhatta a közönség. A szociális munka napjául a Szociális Munkások Nemzetközi Szövetsége (International Federation of Social Workers – IFSW) jelölte meg november 12-ét 1997-ben, ez a nap minden évben jó alkalmat kínál arra, hogy a szakterület felhívja a közvélemény figyelmét azokra, akik az idősekért, elesettekért dolgoznak.

Köszöntötték a szociális dolgozókat
A képre kattintva galéria nyílik. (18 kép)

Köszöntőjében Kispest polgármestere elmondta, hogy a kerület évente mintegy 100 millió forintot költ a szociális intézményhálózatra és további mintegy 200 milliót segélyezésre, az elesettek támogatására. Az ágazatban 175-en dolgoznak, magasnak nem nevezhető anyagi és ritka erkölcsi elismerés mellett. Majdnem hasonló helyzetben végzik munkájukat, mint azok, akiket ellátnak. Segítenek annak a több mint 2000 kispestinek, aki évente a szociális ellátórendszerhez fordul. Ez a nap a köszöneté – hangsúlyozta Gajda Péter, megköszönve azt a felelősségteljes munkát, amit a szociális területen dolgozók végeztek az elmúlt évben a kispesti rászorulók érdekében.

A Szociális és Lakásügyi Bizottság elnöke arról beszélt, hogy a szociális dolgozók a csodát viszik el a kispestieknek a szürke hétköznapokban: segítenek, válságokat, konfliktusokat kezelnek. Varga Attila külön kiemelte, a jó együttműködést a szociális ágazat különböző elemei között, majd sikereket, jó egészséget és sok örömet kívánt a munkatársaknak.

A polgármester, a bizottsági elnök és Vinczek György alpolgármester Elismerő Oklevelet adott át Kardos Sándornénak, a Szociális és Gyermekvédelmi Iroda szociális ügyintézőjének a szociális gondoskodás területén végzett kiemelkedő munkájáért. Kardos Sándorné 1995. szeptember 1-je óta dolgozik a hivatalban. Nagy szakértelemmel, empatikusan gondoskodik azokról a kispestiekről, akik támogatást igényelnek az önkormányzattól. Hatékony kapcsolati rendszert alakított ki az egészségügyi, szociális és karitatív egyesületekkel, alapítványokkal és egyházi szervezetekkel.

Különdíjat vehetett át Mester Gyöngyi a Richter Aranyanyu díjazottja. Mester Gyöngyi munkavállalási tanácsadó a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrumban. Tenni akarásával, nagyszerű ötleteivel munkát, önbecsülést teremt ott, ahol már mindenki elhitte, hogy nincs mit tenni. Álláskereső klubot vezet munkanélkülieknek, és olyan egyedülálló konstrukciót alkotott, amelyben hátrányos helyzetű családok lakásait újították fel állástalan szakemberek. Ötletéből országosan elismert modellprogram lett.

A Gyermekzsivaj Alapítvány elismerő oklevelét nyújtotta át Turbéky Rita kuratóriumi elnök Ficzura Ferencnének. A Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum dolgozója körültekintéssel, az intézmény érdekeit előtérbe helyezve végzi munkáját. Munkaköri feladatain túl segít az aktuális kampányszerű tevékenységekben, kiveszi részét a pályázati anyagok leadásából, rendezvények előkészületeiből és az adományok célba juttatásából is.

Az emberi természet lényege abban a sok ezernyi kis jótettben gyökerezik, amelyek meghatározzák mindennapjainkat – idézte az amerikai biológus, Stephen Jay Gould gondolatát pohárköszöntőjében a szociális területet felügyelő alpolgármester. Vinczek György elmondta, Kispesten büszkék lehetünk arra, hogy ennek a sokszínű ellátórendszernek a szereplői együtt tudnak működni, hatékonyan segítik egymás munkáját. Kívánta, hogy az ágazat érdekérvényesítő képessége országosan és helyben is legyen eredményes a közeljövőben, hogy itt Kispesten is olyan munkafeltételeket tudjon teremteni az önkormányzat, amelyben érdemes dolgozni, és amelyben van értelme szociális munkát végezni, valamint azt is, hogy a szociális dolgozók hétköznapi jótettei kapjanak visszaigazolást azoktól, akik érdekében dolgoznak és a városvezetőktől is, akiknek kötelességük, hogy ezt időnként elismerjék.