VELÜNK TÖRTÉNT...  2023. október 16.      611
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Robotautók a pályán – robotikaverseny a Puskás iskolában

Különleges esemény került megrendezésre a Kispesti Puskás Ferenc Általános Iskolában 2023. október 12-én, hiszen az adott délutánon a robotautóké volt a főszerep. Az első alkalommal életre hívott rendezvényen kilenc csapat közel 40 versenyzője mérte össze a tudását a versenypályán.

Robotautók a pályán – robotikaverseny a Puskás iskolában
A képre kattintva galéria nyílik. (15 kép)

Minden év októberében megrendezésre kerül a kódolást, programozást – ehhez kapcsolódóan a robotikát – népszerűsítő Programozás Hete (EU Code Week), melynek célja, hogy minél több diák ismerkedjen meg a programozás alapjaival. A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat (például iskolák, cégek, felsőoktatási intézmények, múzeumok), továbbá a pályázó intézmények a „Meet and Code” („Találkozz és kódolj”) események szervezésével még anyagi forráshoz is juthatnak. A Kispesti Puskás Ferenc Általános Iskola ebben az évben is csatlakozott ez említett programhoz, és sikeres pályázata révén 400 eurós forrásból szervezhette meg robotautóversenyét.

A robotautóverseny célja a szórakoztató versenyzés volt, melynek segítségével a tanulók különböző készségeit, képességeit, kompetenciái (digitális kompetencia, tervezőkészség, problémamegoldó készség, algoritmikus gondolkodási készség, kreativitás) kerültek fejlesztésre. A versenyre való felkészülés és a verseny a STEM tárgyak köré épülve több különböző tantárgyat is magába foglal (Digitális kultúra, Technika és tervezés, Vizuális kultúra). A versenyre a 6. osztályos tanulók megadott szempontok alapján készülhettek, hiszen a programozási kihívás meghirdetésekor a szervezők megosztották a robotautópálya elemeit, valamint azt, hogy a robotautóknak milyen jellemzőkkel (például érzékelők) kell rendelkezniük. A versenyen minden csapat saját járművel indulhatott, így voltak a pályán Micro:bit alapú Bit:Bot XL, Edison és ArTeC robotok is. A versenyen a csapattagoknak együtt kellett dolgozniuk, és a helyszínen az előre elkészített program finomhangolásával minél rövidebb idő alatt, minél jobb pontszámmal kellett teljesíteniük a versenypályát. A versenynapra az iskola tanulói, a pedagógusok, valamint a versenyzők szülei is meghívást kapnak, így népszerűsítve a programozást, robotikát.

A 4X4 méteres versenypálya öt különböző szakaszból állt. Az 1. szakasz az „Egyenes” volt, ahol a robotautóknak a felfestett vonalat kellett követniük az érzékelőik segítségével. A 2. szakaszban már egy automatizált „Sorompóval” kellett megbirkózniuk: a lezárt sorompó előtt meg kellett állnia járműveknek, a felnyitást követően pedig tovább kellett haladnia. A harmadik szakasz „A libikóka” volt, amely egy 1 méter hosszúságú elem volt; erre a robotautóknak fel kellett mászniuk, majd a másik oldalán le kellett ereszkedniük úgy, hogy közben ne térjenek le a pályáról. A negyedik szakasz, „Az alagút” úgyszintén látványos volt: itt a versenyjárműveknek érzékelniük kellett a sötétet, és ennek megfelelően fel kellett kapcsolniuk a világítást (LED-ek vezérlése). A versenypálya utolsó eleme a „Kanyargó” volt, ahol a járműveknek a szűk kanyarokat kellett bevenniük minél gyorsabban. A feladatok között még bónuszkihívások is helyet kaptak, például „Tolatás”, „Fény- és hanghatások”, „Libikóka-érzékelés”.

A rendhagyó megmérettetésen két iskola (Kispesti Puskás Ferenc Általános Iskola és Pestszentimrei Ady Endre Általános Iskola) kilenc csapata mérte össze a tudását. A jó hangulatú kihíváson a cél a pálya minél pontosabb teljesítése volt. Az esemény első szakaszában a tanulók 20 percet kaptak a járművek programozására, majd azt követően 40 perc állt rendelkezésükre a pályán való tesztelésre. A tesztelést követően minden csapat elmondhatta, hogy milyen funkciókkal rendelkezik a robotjárműve, valamint a programozás és tesztelés során milyen kihívásokat tapasztalt, majd minden csapat versenyjárműve bemutathatta tudását élesben is. A kihívás jóhangulatban telt, a pályát minden induló csapat teljesítette. A teljesítésről minden induló csapat egy névre szóló tanúsítványt kapott.

Dr. Czékmán Balázs
intézményvezető-helyettes