VELÜNK TÖRTÉNT...  2017. április 10.      1,685
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Egy innovatív megmérettetés: PreziX – prezentációs verseny

„Hogyan lett a szomszéd kisfiúból Harry Potter?”, „Állatvédelem”, „Az önkéntes munka”, „Miért fontosak a természettudományok?”, ilyen és még sok érdekes címmel hangzottak el előadások az első kerületi szinten megrendezett PreziX – prezentációs versenyen. A felső tagozatos általános iskolásoknak kifejlesztett megmérettetést a Kispesti Puskás Ferenc Általános Iskolában 2017. április 6-án, a Digitális Témahéten rendezték, ahol két szekcióban közel 40 előadás hangzott el több mint 50 diák előadásában, számos mentortanár közreműködésével.

Egy innovatív megmérettetés: PreziX – prezentációs verseny
A képre kattintva galéria nyílik. (5 kép)

Fotó: Czékmán Balázs, Kovács Tamás

A Puskás iskola innovatív fejlesztései és „tablettel támogatott oktatási projektje” már második gyakorlati évében jár, ez alatt több mint 300 IKT-s órán vehettek részt alsós és felsős diákok egyaránt. A tanórán kívüli lehetőségek természetesen több szabadságot adnak a tanulóknak és a pedagógusoknak egyaránt, így egy olyan tanulmányi versenyt rendeztünk, ahol a résztvevők mind témaválasztás, mind eszközök tekintetében szabad kezet kaptak. Így született meg PreziX – prezentációs verseny ötlete, ahol felső tagozatos diákok mérhették össze tudásukat 5-6, és 7-8. osztályos kategóriákban. A verseny lényege egy prezentáció elkészítése és annak zsűri és közönség előtti előadása volt. A tanulóknak maximum 5 perc állt rendelkezésükre, hogy az általuk választott témát a legjobban körbejárva, a legfrappánsabban bemutassák. A versenyzőknek az online regisztrációt követően egy hónapjuk volt, hogy előadásukat kidolgozzák, mely munkában az általuk szabadon választott mentortanár segített. A résztvevő tanulók szabadon választhattak és kérhettek fel bármely iskolában dolgozó pedagógust, aki végig konzulensként támogatta a tanulók munkáját. A témakörök egyaránt tartalmaztak tananyaghoz és tananyaghoz közvetlenül nem kapcsolódó előadásokat, a tanulóknak megvolt a szabadságuk, hogy bármilyen témában prezentálhassanak. A versenyzőnek és a konzulensnek egyaránt használnia és alkalmaznia kellett a legmodernebb eszközöket, technológiákat. A bemutatók szóbeli előadása sok izgalmat, újdonságot jelentett a versenyzők számára, hiszen kevesen voltak hozzászokva ahhoz, hogy közel 50 fős közönség előtt kelljen megszólalni. Tapasztalataink és a visszajelzések alapján a diákok sikeresen teljesítették a kitűzött céljaikat, és ügyesen vették a felmerült kihívásokat, melyet a verseny rendkívüli sikere is alátámaszt.

A kétszer háromfős zsűri tagjai informatikusok, pedagógusok voltak, akik úgy nyilatkoztak, hogy némely előadás sok gimnazista vagy felnőtt dicsőségére is válhatna. A verseny zárásaképpen a zsűri értékelte a hallott előadásokat, majd mindkét kategóriában értékelte az első három helyezettet, majd néhány különdíjat is kiosztott.

5-6. osztályos korcsoportban I. helyezést ért el Papp Hanna (Kispesti Kós Károly Általános Iskola), II. helyezett lett Kocsis Virág (Kispesti Kós Károly Általános Iskola) és III. lett Nagy Lilla (Kispesti Kós Károly Általános Iskola).

7-8. osztályos korcsoportban I. helyezett Baukó Milán (Kispesti Puskás Ferenc Általános Iskola), II. helyezett Csegzi Márta (Kispesti Kós Károly Általános Iskola), míg III. helyen Kis Kevin (Kispesti Bolyai János Általános Iskola) végzett.

Különdíjat kapott Dénes Zsófia (Kispesti Kós Károly Általános Iskola), Csatlós Dominika – Burián Karla (Kispesti Puskás Ferenc Általános Iskola), Gieger Mira (Kispesti Kós Károly Általános Iskola), Bartha Szederke – Paulik Tímea (Kispesti Puskás Ferenc Általános Iskola).

A verseny szervezői hálásak Kispest Önkormányzatának a támogatásért, és bíznak benne, hogy a bemutatott innovatív verseny a következő években is megvalósulhat. További információk az iskola honlapján: puskas,kispest.hu.

Czékmán Balázs informatika szakos pedagógus, Kispesti Puskás Ferenc Általános Iskola