NYOMTATVÁNYOK - ÜGYLEÍRÁSOK  2020. február 18.

Rendszeres gyermekvedelmi kedvezmény

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény alapján biztosított rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság megállapításának célja annak igazolása, hogy a gyermek szociális helyzete alapján jogosult a gyermekétkeztetés normatív kedvezményének igénybevételére, évente két alkalommal pénzbeli támogatásra.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő bölcsődés, óvodás, 1-8. évfolyamon nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő gyermek után az intézményi térítési díj 100%-át, míg az előzőkhez nem tartozó rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek és tanuló után az intézményi térítési díj 50%-át kell normatív kedvezményként biztosítani.

A feltételek fennállása esetén a nagykorúvá vált gyermek is jogosult a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre, ha nappali oktatás munkarendje szerinti tanulmányokat folytat és a 23. életévét még nem töltötte be, vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanul és a 25. életévét még nem töltötte be, és a nagykorúvá válását megelőző második hónap első napja, valamint a nagykorúvá válását megelőző nap közötti időszakban legalább egy napig rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre volt jogosult.

A rendszeres gyermekvédelmi támogatásra való jogosultság, illetőleg a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzet megállapítására irányuló kérelem benyújtását szolgáló adatlap év közben folyamatosan, ügyfélfogadási napokon személyesen vehető át, illetőleg nyújtható be a Polgármesteri Hivatal Humánszolgáltatási és Szociális Irodájának Ügyfélszolgálatán.

Formanyomtatvány a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény megállapításához és felülvizsgálatához [A) lap], valamint a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzet fennállásának megállapításához [B) lap] (pdf)

Ügytípus: Rendszeres gyermekvedelmi kedvezmény

Ügyintézés: Humánszolgáltatási és Szociális Iroda