KÖZLEMÉNYEK  2021. október 23.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Tervszerűen folyik az 50-es villamos vonalának akadálymentesítése

A munkálatok az előre tervezett ütemben folynak, ha néha egyes helyszíneken nem is látványosan. Előreláthatóan az 50-es villamos október 31-től már a teljesen vonalon közlekedik, de még egy ideig az ideiglenes megállókban áll meg. Remélhetőleg december végére teljes egészében elkészülnek az előirányzott munkálatokkal, megszűnnek az ideiglenes megállók, helyreáll a tervezett szebb és jobb állapot. Addig is kérjük a kispestiek türelmét.

A „Budapest villamos és trolibusz járműfejlesztés II. ütem” című projekt keretében a BKK elképzelései alapján alacsonypadlós villamosok közlekednek az 50-es villamos vonalán is. Az akadálymentes közlekedés biztosítása érdekében fontos a peronok átépítése ezen a vonalon is. Jelen projekt keretében négy megálló – Kossuth tér, Árpád utca, Baross utca (Béke tér irányú peron), Szarvas csárda tér – peronjait építik át, valamint az egyes megállóhelyek környezetében forgalomtechnikai, valamint útügyi fejlesztéseket végeznek el.

A megállóhelyi peronoknak az átépítés után alkalmasnak kell lenniük a TW 6000 és a CAF Urbos típusú villamosok fogadására. Az akadálymentesítés feltételeit ezért mindkét irányban a CAF Urbos járművek figyelembevételével minimum 35 m hosszban szükséges biztosítani.
A peronok előírt magassága SK+26 cm, vágánytengelytől mért távolsága 1,33 m. A beruházás keretében az érintett megállók környezetében a vágányok kiszabályozására is sor kerül, melynek során a felső ágyazat sín- és aljzatcseréjét is elvégzik.

A projekt során elvégzendő fő feladatok összefoglalva a következők:
· A Kossuth téren és az Árpád utcánál a peronok átépítése a meglévő berendezési tárgyak bontásával, újak kihelyezésével (mindkét irányú peronon fedett utasváró, hulladékgyűjtő és lármaoszlop elhelyezése),
· Vágányszabályozás a megállók hosszában,
· A Béke tér irányú peronokhoz csatlakozó, Határ út irányú autóbusz-megállóhelyek felújítása,
· A peronok berendezési tárgyaihoz szükséges elektromos hálózat kiépítése mérőhelyek létesítésével,
· 0,4 kV-os mértáramú elosztóhálózat kiépítése a peronokon
· A meglévő peronvilágítás átépítése, új peronvilágítás létesítése
· Közvilágítás átépítése (csak a peronokhoz kapcsolódó mértékben)
· Jelzőlámpás csomópontok jelzőberendezésének átalakítása, szabályozástechnika
· Út- és járdaépítés, forgalomtechnikai eszközök felújítása (szegélysüllyesztés, taktilis jelzés elhelyezése, a Kossuth tér Hunyadi utcai sarkán az Üllői úton átvezető új gyalogátkelőhely kialakítása)
· Csapadékvíz-elvezető hálózat átalakítása
· Fakivágás, favédelem, fák gallyazása, újak telepítése, zöldfelület-rendezés 3 éves utógondozással
· Vízvezeték építése az Árpád utca környezetében
· Gázvezeték kiváltása a Kossuth téri megállóhely hosszában

Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda