KÖZLEMÉNYEK  2022. május 12.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Szúnyogok elleni védekezés

Tisztelt Kispestiek!

Ezúton értesítjük az itt élőket, hogy kerületünkben földi úton történő szúnyoggyérítési munkákat rendelt meg az önkormányzat.

A kezelés pontos időpontja: 2022. 06. 27. napján, napnyugta után.
Rossz idő esetén a védekezés 2022. 06. 28–29-én ugyanebben az időben történik.
Alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer.

A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A lakosság részére javasolt intézkedések:
A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.
A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

Zöldprogram Iroda

A szúnyogok számának csökkentésében a lakosság aktív közreműködése is fontos, a ház körüli tenyészőhelyek felszámolásával nagymértékben hozzájárulhatnak a szervezett védekezés sikeréhez.

A csípőszúnyogok lárvái vízben fejlődnek. Kifejlődésükhöz kis mennyiségű pangó víz is elegendő (például a kertben, udvaron tárolt cserepekben, kannákban, vödrökben, autógumiban, egyéb tárgyakban, amiben a csapadékvíz felgyűlhet).

A nyári melegben egy hét alatt, néhány deciliter vízben akár több száz szúnyog is kikelhet. Ezért fontos hogy a környezetünkben ne legyen pangó víz. A szúnyogok elleni hathatós védekezés érdekében kérjük, szüntesse meg otthonában azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását elősegítik.

Az ország területén tervbe vett vagy már elvégzett szúnyoggyérítési munkálatokról, illetve a szúnyogokkal kapcsolatos egyéb információkról a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján tájékozódhatnak: https://katasztrofavedelem.hu/41/szunyoggyerites

Kispest Önkormányzata

szunyogposzter