KÖZLEMÉNYEK  2022. július 22.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Szakrendelő: aktuális tudnivalók

Tisztelt Kispesti Lakosok!
Kedves Betegeink!

Örömmel tájékoztatom Önöket, hogy jó ütemben halad a szemészeti osztály teljes felújítása. Jelenleg már a szépen kivitelezett megújult részlegen (két vizsgálóban) zajlik a betegellátás, szabadságok miatt csökkentett óraszámban.

Szakrendelési változások:
- Valamennyi szakrendelésünkön tapasztalható a párhuzamos rendelések szünetelése a nyári távollétek okán. Kérem ennek szíves tudomásul vételét!
- Augusztus elsejével megkezdődik a Madách utcai gyerekfogászat belső tereinek felújítása. Előkészületei július 26-tól elkezdődnek, így ettől kezdődően az ellátás az Ady E. úti rendelőben érhető el.

Az egynapos sebészetről:
A legnagyobb sajnálatomra sem tudok közeli időpontot megadni az elindulásra várakozó egynapos sebészetünkkel kapcsolatban. A többlépcsős engedélyeztetési folyamatok láthatóan lelassultak. Ennek ellenére széles körű adminisztratív jellegű munkák folynak ezen a részlegen. A minőségbiztosításhoz szükséges dokumentációk (pl. protokollok) elkészítésén túl, a fogyóeszközigény felméréséig, informatikai rögzítéséig.
Noha nagyon fájlalom a műtétek indulásának jelentős kitolódását, a lelassult engedélyeztetési folyamat minden perce ki van használva. A tényleges elinduláskor már csak a műtétre kell koncentrálni.

Hőségriadó és védekezési lehetőségek:
Szeretném felhívni a tisztelt lakosság figyelmét a jelenleg is érvényben lévő hőségriadóra, és a szükséges egyéni és lakókörnyezeti védekezési lehetőségekre!
- Ilyenkor sok folyadékot (víz, ásványvíz, tea) kell fogyasztani, kerülni a magas cukortartalmú italokat és alkoholt.
- Célszerű világos, természetes alapanyagú kényelmes ruha, fejvédő, napszemüveg viselése.
- Lehetőség szerint javasolt többszöri zuhanyzás, vizes borogatás a végtagokon, a megterhelő fizikai munka kerülése a legmelegebb órákban.
- Fontos a lakás hűtése, ablakok nappali zárásával, függönyök, redőnyök leeresztésével, éjszakai szellőztetéssel.
- A hőhullámok idején az ideális belső hőmérséklet 28 fok körüli, nem javasolt a túlzott légkondicionálás.
- Ilyenkor a gyógyszereket hűtőben tanácsos tárolni. Ha krónikus betegségben szenved, és szokatlan tünetet észlel, azonnal keresse fel orvosát!

A Covid-járványhelyzet újabb hírei:
A Covid pándémia 6. hulláma kopogtat nálunk is.
- Javaslom a maszk használatát nagyobb forgalmú, zárt terekben.
- Noha a tünetek többségében enyhébb lezajlásúak, a jelenlegi vírusvariáns ragályosabb, napokra megakadályozhatja a szokásos életmenetet.
- Intézetünkben beléptetéskor hőmérséklet-ellenőrzés van, és változatlanul kötelező a maszk szabályos viselése! 

Dr. Kumin Marianna főigazgató-főorvos
Kispesti Egészségügyi Intézet

egeszsegugyi-intezet