KÖZLEMÉNYEK  2023. március 07.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Változások a tömegközlekedésben a metrófelújítás után Dél-Pesten

Véget ért a BKK társadalmi egyeztetése az M3-as metróvonal felújítási munkálatok befejezése utáni tömegközlekedési változásokról Dél-Pesten (XVIII., XIX., XX., XXIII. kerületek). A kispestieket az egyeztetések során Varga Attila alpolgármester, valamint Szilágyi József, a Zöldprogram Iroda közútkezelői műszaki ügyintézője képviselte.

A társadalmi egyeztetésről tudni kell, hogy több mint hétszázan töltötték ki a BKK kérdőívét, és a kitöltők 88 százaléka alapvetően támogatta a cég fejlesztési elképzeléseit.

A legfontosabb változások a Hofherr Albert utca és a Vas Gereben utca térségének közlekedésé-ben 2023. március 18-tól:
- A mai 199-es jelzésű autóbuszok szerepét a beérkezett észrevételek alapján az új 268-as jelzésű autóbusz veszi át. A társadalmi egyeztetésen 68B jelzéssel feltüntetett járat 268-as jelzéssel, a 68-as buszokhoz hasonlóan Kispest, Vas Gereben utca és Akadémia-újtelep, 525. tér között köz-lekedik, azonban útvonala a kispesti szakaszon eltér: Akadémia-újtelep és a Templom tér között a mai 68-as járat útvonalán, a Templom tér és Kispest, Vas Gereben utca végállomás között az Ady Endre út –Vas Gereben utca – Zengő utcai forduló – Vas Gereben utca útvonalon éri el a végállo-mást. Akadémia-újtelep irányába a Vas Gereben utca – Nádasdy utca – Hofherr Albert utca – Ady Endre út útvonalon haladnak az autóbuszok a Templom térig, ahonnan a 68-as busz útvonalán közlekednek tovább a XVII. kerület felé. Az autóbuszok új útvonaluknak köszönhetően kedvezőbb eljutási lehetőséget biztosítanak az Újhegyi lakótelep, Kőbánya-Kertváros, a Kispesti piac, vala-mint Kőbánya-Kispest irányába, ahol átszállási lehetőség van a metróra és a vasútra, valamint más járatokra – többek között az Örs vezér tere felé. Az új járat nemcsak hétköznapokon, hanem hét-végén is kiszolgálja a területet, így az bővebb időszakban válik elérhetővé közösségi közlekedés-sel.
- A 68-as és az új 268-as járat együttesen biztosítja a 68-as járat követési idejét, ezért a 68-as járat Kossuth Lajos utcai szakaszán is változik a követési idő: munkanapokon csúcsidőszakban 15-20, napközben 20, hétvégén jellemzően 30 perceként közlekedik mind a 68-as, mind a 268-as járat, amelyek közös szakaszán így csúcsidőben 7-10, napközben 10, hétvégén jellemzően 15 percenként követik egymást a buszok.
- A 68-as autóbuszok új megállóhelyet kapnak a Nádasdy utcában: az Akadémia-újtelep felé a 194-es buszok Vas Gereben utca megállóhelyén is megállnak.
- A 199-es járat nem közlekedik tovább, a 194-es autóbuszok azonban sűrűbben indulnak: a 194-es és a 194B autóbuszok csúcsidőben a jelenlegi közös 10 perc helyett 8-9 perces követési idővel közlekednek.

Változások a XVIII. kerületben 2023. március 18-tól:
- A 132E jelzésű autóbuszok útvonala módosul 2023. március 18-ától: a Havanna-lakótelep mel-lett a Szent Lőrinc-telepet is érintik a jövőben. Az autóbuszok útvonala úgy módosul, hogy a je-lenlegi hurokútvonal (Baross utca – Margó Tivadar utca – Kinizsi Pál utca) helyett a Kinizsi Pál utca – Kele utca útvonalon, a 142E járatokhoz hasonlóan közlekednek a Cziffra György utcai kör-forgalomig. Az autóbuszok a Margó Tivadar utca helyett a Fiatalság utca, valamint a Szent Lő-rinc-telep megállóhelyeket szolgálják ki.
- A 254M járat 2023. március 6-tól már új, 255E jelzéssel közlekedik. 2023. március 18-ától a 254E és a 255E vonalon csuklós autóbuszok közlekednek változatlan menetrend, útvonal és meg-állóhely-kiosztás szerint.
- A 98E autóbuszok 2023. március 18-ától Kőbánya-Kispest felé megállnak a Gyömrői úton talál-ható Csaba utca megállóhelyen is.
- A Kőbánya-Kispest és Gilice tér (Varjú utca) között jelenleg közlekedő 182A járat a továbbiak-ban is változatlan menetrenddel közlekedik. Emellett a 182-es, 184-es, 282E és 284E járat közle-kedési rendje is változatlan marad.
- A 217E jelzésű autóbuszok a továbbiakban is változatlanul, mind a reggeli, mind a délutáni csúcsidőszakban közlekednek, 15-20 percenként.

Bővebben a változásokról

 68-as