KÖZLEMÉNYEK  2023. március 20.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Hétköznapokon újra a teljes vonalon jár az M3-as metró - Változások a felszíni tömegközlekedésben

Hétköznapokon újra a teljes vonalon, Kőbánya-Kispest és Újpest-központ között jár az M3-as metró március 20-tól.

A Nagyvárad téren és a Lehel téren még tart a felújítás, ezért ezeken az állomásokon nem állnak meg a szerelvények, a lezárt állomások környéke pótlóbusszal és egyéb járatokkal közelíthető meg. Hétköznap egész nap a teljes vonalon jár a metró, már az esti órákban sem kell pótlóbuszra szállni. Hétvégén csak Újpest-központ és a Göncz Árpád városközpont között közlekednek a szerelvények, a Göncz Árpád városközpont és Kőbánya-Kispest között az M3-as pótlóbusszal lehet utazni. Várhatóan májusban befejeződik az ország legforgalmasabb vasútvonalának számító M3-as metró öt és fél éve tartó felújítása.

Így jár a metró hétköznapokon

Március 20-tól az M3-as metró újra a teljes vonalon, Kőbánya-Kispest és Újpest-központ között jár, de a Nagyvárad téren és a Lehel téren nem állnak meg a szerelvények.

A Nagyvárad tér és térsége a Népligettől induló M30-as állomáspótló busszal, a Keleti pályaudvar és a belváros felől az új jelzése szerint 23-as (korábbi 2M) és a 24-es villamosokkal, a Semmelweis Klinikák felől rövid gyaloglással vagy MOL Bubival érhető el.

A Lehel tér és környéke a Nyugati pályaudvartól az M14-es állomáspótló busszal, a Göncz Árpád városközpont felől a meghosszabbított útvonalon közlekedő 34-es és 106-os buszokkal érhető el.

Az M14-es és az M30-as állomáspótló buszok csak hétköznap közlekednek.

Így jár a metró hétvégén

Hétvégéken csak a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között jár a metró, a Göncz Árpád városközpont és Kőbánya-Kispest között a buszsávban haladó M3-as metrópótló busszal lehet utazni.

Hétvégén a Lehel tér és a Nagyvárad tér is elérhető a Göncz Árpád városközpont és Kőbánya-Kispest között közlekedő M3-as pótlóbuszokkal, ezért az M14-es és az M30-as állomáspótló járatok ekkor nem közlekednek, viszont a 34-es és a 106-os buszok a hétköznapokkal megegyezően a Göncz Árpád városközpont helyett a Lehel térig közlekednek.

Öt és fél éve tart a felújítás

Az M3-as metró felújítása 2017 őszén kezdődött el. Az öt és fél éve tartó rekonstrukció alatt teljesen megújult a metróvonal infrastruktúrája: többek között új vágányokat, és kitérőket építettek be, kicserélték a biztosítóberendezéseket, és szigetelték az alagutakat is.

A felújításnak köszönhetően minden állomás és megálló új külsőt és belsőt kapott, valamint nagy hangsúlyt fektettek az akadálymentesítésre is. Ennek keretében lifteket és ferdepályás felvonókat építettek be, hogy a mozgásukban korlátozott emberek is tudják használni a metrót, illetve taktilis jelekkel segítik a látásukban korlátozott emberek közlekedését.

Az ország legforgalmasabb vasútvonalának számító M3-as metró felújítása – várhatóan két hónap múlva – a Nagyvárad tér és a Lehel tér állomások megnyitásával fejeződik be. Májustól már minden nap a teljes vonalon közlekednek a szerelvények, és az összes állomást használhatják az utasok. A rekonstrukció befejezése után szinte egy vadonatúj metrót kapnak vissza a budapestiek és a fővárosba látogatók.

Változik a felszíni közlekedési hálózat is

A M3-as metró közlekedési rendjének változásához igazodva változik a metróhoz kapcsolódó felszíni közlekedés is. A BKK a témában társadalmi egyeztetést tartott, melynek eredménye a társaság oldalán ismerhető meg.

A változások első üteme március 6-án, hétfőn lépett érvénybe: a Boráros térről induló 223M autóbusz 224E, a 254M busz 255E jelzéssel közlekedik a továbbiakban.

A módosítások második ütemét március 18-tól, illetve március 20-tól vezette be a BKK. Több járat számozása és útvonala is megváltozott Dél-Pesten, Észak-Pesten, Angyalföldön, Óbudán és Hungária-körgyűrűn belüli területen.

A legfontosabb változások a Hofherr Albert utca és a Vas Gereben utca térségének közlekedésében 2023. március 18-tól:

- A mai 199-es jelzésű autóbuszok szerepét a beérkezett észrevételek alapján az új 268-as jelzésű autóbusz veszi át. A társadalmi egyeztetésen 68B jelzéssel feltüntetett járat 268-as jelzéssel, a 68-as buszokhoz hasonlóan Kispest, Vas Gereben utca és Akadémia-újtelep, 525. tér között közlekedik, azonban útvonala a kispesti szakaszon eltér: Akadémia-újtelep és a Templom tér között a mai 68-as járat útvonalán, a Templom tér és Kispest, Vas Gereben utca végállomás között az Ady Endre út –Vas Gereben utca – Zengő utcai forduló – Vas Gereben utca útvonalon éri el a végállomást. Akadémia-újtelep irányába a Vas Gereben utca – Nádasdy utca – Hofherr Albert utca – Ady Endre út útvonalon haladnak az autóbuszok a Templom térig, ahonnan a 68-as busz útvonalán közlekednek tovább a XVII. kerület felé. Az autóbuszok új útvonaluknak köszönhetően kedvezőbb eljutási lehetőséget biztosítanak az Újhegyi lakótelep, Kőbánya-Kertváros, a Kispesti piac, valamint Kőbánya-Kispest irányába, ahol átszállási lehetőség van a metróra és a vasútra, valamint más járatokra – többek között az Örs vezér tere felé. Az új járat nemcsak hétköznapokon, hanem hétvégén is kiszolgálja a területet, így az bővebb időszakban válik elérhetővé közösségi közlekedéssel.

- A 68-as és az új 268-as járat együttesen biztosítja a 68-as járat követési idejét, ezért a 68-as járat Kossuth Lajos utcai szakaszán is változik a követési idő: munkanapokon csúcsidőszakban 15-20, napközben 20, hétvégén jellemzően 30 perceként közlekedik mind a 68-as, mind a 268-as járat, amelyek közös szakaszán így csúcsidőben 7-10, napközben 10, hétvégén jellemzően 15 percenként követik egymást a buszok.

- A 68-as autóbuszok új megállóhelyet kapnak a Nádasdy utcában: az Akadémia-újtelep felé a 194-es buszok Vas Gereben utca megállóhelyén is megállnak.

- A 199-es járat nem közlekedik tovább, a 194-es autóbuszok azonban sűrűbben indulnak: a 194-es és a 194B autóbuszok csúcsidőben a jelenlegi közös 10 perc helyett 8-9 perces követési idővel közlekednek.

Változások a XVIII. kerületben 2023. március 18-tól:

- A 132E jelzésű autóbuszok útvonala módosul 2023. március 18-ától: a Havanna-lakótelep mellett a Szent Lőrinc-telepet is érintik a jövőben. Az autóbuszok útvonala úgy módosul, hogy a jelenlegi hurokútvonal (Baross utca – Margó Tivadar utca – Kinizsi Pál utca) helyett a Kinizsi Pál utca – Kele utca útvonalon, a 142E járatokhoz hasonlóan közlekednek a Cziffra György utcai körforgalomig. Az autóbuszok a Margó Tivadar utca helyett a Fiatalság utca, valamint a Szent Lőrinc-telep megállóhelyeket szolgálják ki.

- A 254M járat 2023. március 6-tól már új, 255E jelzéssel közlekedik. 2023. március 18-ától a 254E és a 255E vonalon csuklós autóbuszok közlekednek változatlan menetrend, útvonal és megállóhely-kiosztás szerint.

- A 98E autóbuszok 2023. március 18-ától Kőbánya-Kispest felé megállnak a Gyömrői úton található Csaba utca megállóhelyen is.

- A Kőbánya-Kispest és Gilice tér (Varjú utca) között jelenleg közlekedő 182A járat a továbbiakban is változatlan menetrenddel közlekedik. Emellett a 182-es, 184-es, 282E és 284E járat közlekedési rendje is változatlan marad. 

- A 217E jelzésű autóbuszok a továbbiakban is változatlanul, mind a reggeli, mind a délutáni csúcsidőszakban közlekednek, 15-20 percenként.

Bővebben:

https://bkk.hu/fejlesztesek/tarsadalmi-egyeztetes/tarsadalmi-egyeztetes-az-m3-as-metro-felujitasa-utani-kozlekedesi-halozatrol-del-pest.8846/ 

https://bkk.hu/hirek/2023/03/ujra-a-teljes-vonalon-jar-az-m3-as-metro-a-jovo-hettol.9382/

metro