KÖZLEMÉNYEK  2023. május 05.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Forgalomkorlátozás a népligeti felüljárónál

Hétvégén kiemelik a népligeti felüljáró két tartógerendáját - forgalomkorlátozásra kell készülni.

Május 6-tól, szombattól az Üllői út centrum felé vezető oldalán a belső sáv egy szakaszát lezárják a népligeti felüljáró mellett, a Pénzverde előtt. A Könyves Kálmán körúton a Rákóczi híd felől az Üllői útra balra kanyarodó két forgalmi sáv közül a belső forgalmi sávból nem lehet majd az Üllői útra fordulni. A korlátozásra a népligeti felüljárónál végzendő gerendakiemelés miatt van szükség, mely május 6-tól 7-ig tart. A kiemelést követően a tervek szerint május 8-tól, hétfőtől visszaáll a jelenlegi forgalmi rend.

Két vasbeton tartógerendát emelnek ki május 6-án és 7-én, szombaton és vasárnap a népligeti felüljáróból. A gerendák kiemelésekor az emelést végző daruk, valamint a tartók elszállítását végző járművek számára szükséges helyet sávlezárással biztosítják.

A munkálatokhoz szükséges forgalomtechnika kiépítése május 5-től, péntektől kezdődik, május 6-tól, szombattól pedig a kiemelés idejére lezárják az Üllő úton a centrum felé vezető belső forgalmi sáv Pénzverde előtti szakaszát. A munkaterület mellett a forgalom egy forgalmi sávon, sebességkorlátozás mellett haladhat. A Könyves Kálmán körúton déli irányból az Üllői útra balra kanyarodó két forgalmi sáv közül a belső sávból nem lehet majd balra kanyarodni az Üllői útra. A felüljáró alatti parkolóterületek, a Telekom-székház behajtó csomópont és kanyarodó sáv továbbra is lezárva marad. A felüljárón a jelenlegi forgalmi rend nem változik.

Az Üllői út Pénzverde előtti szakaszát érintő sávlezárás miatt a 83-as troli megállóját ideiglenesen áthelyezik a Könyves Kálmán körútra, várhatóan május 5-én, pénteken 17 órától május 8-án, hétfőn üzemkezdetig.

Február végén kezdődtek a népligeti felüljáró műszaki állapotát feltérképező vizsgálatok [2], melyek következtében ideiglenes forgalmi rendet alakítottak ki. Jelenleg a felüljárón a városközpont irányába egy, a városközpontból kifelé változatlanul két sáv járható. A felüljárón továbbra is biztonságosan lehet közlekedni az érvényben lévő súlykorlátozás figyelembevételével: a 12 tonnánál nehezebb járművek nem hajthatnak át rajta, a BKK által üzemeltetett buszok esetében a 19 tonnánál nehezebb járművekre vonatkozik a korlátozás. A hídon a Budapest Közút Zrt. megbízásából két hossztartó hídgerendát bontanak ki, majd a kiemelt mintákon és a feltáruló szerkezeti elemeken szakemberek bevonásával helyszíni és laboratóriumi vizsgálatokat végeznek.

Budapest Közút Zrt.

feluljaro-nepliget