KÖZLEMÉNYEK  2023. július 25.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Esővízgyűjtő program 2023-ban

Ismét lehet jelentkezni az önkormányzat esővízgyűjtő programjára. A jelentkezés határideje: 2023. augusztus 31., 9 óra.

A meghirdetett esővízgyűjtő program keretében az önkormányzat támogatja az esővíz hatékony felhasználásának, hasznosításának lehetőségét a kispestiek számára, azzal, hogy az esővízgyűjtő tartály költségének az idei évi beszerzés 70%-át átvállalja, a jelentkező önrésze 30%, ami 5.000.- Ft, azaz ötezer forint költséget jelent a jelentkezőnek.

Miért jó az esővizet hasznosítani?
Az egyre változóbb klíma több tényezőt is befolyásol. Érinti például az időjárás változásait, beleértve a nyári forróságot, valamint a csapadékvíz viszonyok változását is. Sajnos az időjárás egyre kiszámíthatatlanabb, amihez hozzájárult számos emberi tevékenység, mint például a túlfogyasztás, a füstkibocsájtás, az erdők kitermelése és még megannyi tényező. Környezettudatos szemlélettel, kis odafigyeléssel, apróbb dolgokkal mi is hozzájárulhatunk a környezet védelméhez. A mindennapi életünkben, a háztartásnak vannak olyan területei, amelyekre nem szükséges a csapvíz. Az esővíz kiválóan alkalmas öntözésre.

Kik jelentkezhetnek?
A kertes övezetekben élő családokon kívül a zöldfelülettel rendelkező intézmények és a zárt kerttel rendelkező társasházak is jelentkezhetnek a programba. Intézmények esetén az intézményvezetők, társasházak esetén a közös képviselők jelentkezését fogadjuk el!

A program leírása:
Minden jelentkező címenként egy-egy esővízgyűjtő tartályt vehet át, a jelentkezés véglegessé válását követően, előre leegyeztetett átvételi napon, időben és helyen. Az átvételéről egy használatbavételi megállapodást kell kitölteni, melyet az önkormányzat köt az esővízgyűjtő programban résztvevőkkel.

Hogyan lehet jelentkezni?
Jelentkezését elküldheti elektronikus formában a Kispesti Önkormányzat Zöldprogram Irodára a zoldprogram@kispest.hu e-mail-címre. A beérkezett jelentkezési lapokon szereplő adatokra a Pénzügyi és Gazdasági Iroda kiállítja a számlát (önrész 5.000.- forint), aminek a teljesítésével válik véglegessé az igénylés. A befizetést a számlán szereplő bankszámlaszámra történő utalással teljesítheti a megadott teljesítési határidőig. Átutaláskor a közleményben a jelentkező nevét fel kell tüntetni.

A programra jelentkezőket a beküldött jelentkezési lapok időpontjának sorrendjében vesszük figyelembe. Az idei évre tervezett esővízgyűjtő tartály darabszámán felül jelentkezett lakókat várólistára helyezzük, amennyiben szeretnék, és a jövő évben első körben értesülnek a program indulásáról.

A pontos átvételi időpontról és helyszínről tájékoztató e-mailt küldenek ki a Zöldprogram Iroda munkatársai szeptemberben. (Tervezett átvételi időpont várhatóan szeptember vége, október közepe.) Átvételkor a lakcímkártya, illetve a befizetésről szóló igazolás felmutatása kötelező, meghatalmazott esetén pedig a meghatalmazást kérjük, hozza magával.

Esővízgyűjtő tartály paraméterei:
210 literes kerek esővízgyűjtő tartály, amelyhez műanyag csap, valamint tető tartozik, a tartályhoz illeszkedő talpat, amely jelentősen megkönnyíti a víz kivételt, valamint önműködő ereszcsatorna szűrő, magyar nyelvű szerelési és használati útmutatóval. A tartály magassága 72 cm, átmérője 78 cm.

jelentkezési lap (doc)

Zöldprogram Iroda

esovizgyujto-forrashaz