KÖZLEMÉNYEK  2023. július 25.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Komposztálási program 2023-ban

Ismét lehet jelentkezni az önkormányzat komposztáló programjára. A jelentkezés határideje: 2023. augusztus 31., 9 óra.

A minden évben meghirdetett „Komposztáló Kerület” program népszerűségéből adódóan az idén is támogatja önkormányzatunk a zöldhulladék felhasználását, és lehetőséget biztosít a kispesti lakosok számára, hogy komposztáló edényhez jussanak. Az önkormányzat a komposztáló edények költségének a 70 %-át átvállalja, a Jelentkező önrésze 30 %, ami 3.000.- Ft, azaz háromezer forint költséget jelent a jelentkezőnek.

Miért jó komposztálni?

A komposztálásnak számos előnye van. Kevesebb szemét keletkezik, mindemellett olcsó és környezettudatos megoldást biztosít. Javítja a talaj minőségét, tápanyagtároló képességét is.

Szeretné elősegíteni növényei növekedését, vagy ellenállóbbá tenni a kórokozókkal és kártevőkkel szemben? A komposztálás megoldást jelent erre, ugyanis a komposztban található hormontartalmú anyagok serkentik a növények növekedését.

Kik jelentkezhetnek?

A kertes övezetekben élő családokon kívül a zöldfelülettel rendelkező intézményeket és a zárt kerttel rendelkező társasházakat is jelentkezhetnek a programba. Intézmények esetén az intézményvezetők, társasházak esetén a közös képviselők jelentkezését fogadjuk el!

A program leírása:

Minden jelentkező részt vehet egy előadáson, melyen a komposztálásról szóló hasznos ismeretek sajátíthatja el, illetve választ kaphat felmerülő kérdéseire. Az előadás után vehető át címenként egy-egy komposztáló edény és/vagy lombkomposztáló rács, melynek az átvételéről egy használatbavételi megállapodást kell kitölteni, melyet az önkormányzat köt a komposztálási programban résztvevőkkel. Az oktatás feltétele annak, hogy a komposztálót átvegye a jelentkező.

Hogyan lehet jelentkezni?

Jelentkezését elküldheti elektronikus formában a Kispesti Önkormányzat Zöldprogram Irodára a zoldprogram@kispest.hu e-mail-címre. A beérkezett jelentkezési lapokon szereplő adatokra a Pénzügyi és Gazdasági Iroda ki állítja a számlát (önrész 3.000.- forint), aminek a teljesítésével válik véglegessé az igénylés. A befizetést a számlán szereplő bankszámlaszámra történő utalással teljesítheti a megadott teljesítési határideig. Átutaláskor a közleményben a jelentkező nevét fel kell tüntetni.

A programra jelentkezőket a beküldött jelentkezési lapok időpontjának sorrendjében vesszük figyelembe. Az idei évre tervezett komposztáló edény /lombkomposztáló rács darabszámán felül jelentkezett lakókat várólistára helyezzük, amennyiben szeretnék, és a jövő évben első körben értesülnek a program indulásáról.

A pontos átvételi időpontról és helyszínről tájékoztató e-mailt küldenek ki a Zöldprogram Iroda munkatársai szeptemberi hónapban. (Tervezett átvételi időpont várhatóan szeptember vége- október közepe.) Átvételkor a lakcímkártyát, illetve a befizetésről szóló igazolás felmutatása kötelező, meghatalmazott esetén pedig a meghatalmazást kérjük, hozza magával.

Komposztáló edény műszaki paraméterei: 5mm-es falvastagsággal, min. 340 literes, (76cm x 76cm x 87cm), levehető fedéllel, oldalt szellőzőnyílásokkal és 4 db 38 x 29 cm-es ürítő ablakkal, könnyen összeszerelhető lapszerelt formában, magyar nyelvű szerelési és használati útmutatóval.

jelentkezési lap (doc)

Zöldprogram Iroda 

komposztalas