KÖZLEMÉNYEK  2023. október 20.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

November: fogászati hónap

Kedves Kispesti Szülők, Nagyszülők, Gyerekek!

Minden év novembere Magyarországon a fogászat hónapja. Ez az egyik legnagyobb egészségügyi kampány, ahol a szakemberek felhívják a figyelmet a szájápolás fontosságára, arra, hogy hogyan tudjuk megelőzni a fog- és szájbetegségeket. Ez gyerekek esetében talán még fontosabb, hiszen egyáltalán nem mindegy milyen fogakkal élik majd a felnőtt életüket.

Tudjuk, hogy mennyit számít egy szép, ápolt, megnyerő mosoly!

Miért fontos, hogy ellátogassanak a gyermekfogászatra akkor is, ha nincs probléma:

1. Szeretnénk gyermekeikkel olyan kapcsolatot kialakítani, hogy a fogászat ne a félelemről szóljon!

2. Szeretnénk, ha az első találkozásunk nem akkor lenne, amikor már baj van!

3. Szeretnénk, ha az ellenőrzések alkalmával sikerélményük lenne, sok dicséretet, matricát, ajándékot zsebelnének be!

4. Szeretnénk játékosan, a koruknak megfelelően megtanítani számukra a helyes szájápolást, ennek jelentőségét, a megfelelő táplálkozást.

5. Szeretnénk, ha a rendszeres ellenőrzések, szűrővizsgálatok beépülnének a rutinjukba és ezt felnőtt korukban is megtartanák.

6. A várandós anyukáknak is szeretnénk elmondani, hogy mire figyeljenek, amikor kisbabájuk megszületik, hiszen nagyon fontos, hogy mihez szoktatjuk a piciket, hogyan tápláljuk őket. A rossz szokásokat (pl. cumi, cukros cumi, ujjszopás) sokkal nehezebb elhagyni, a rosszul bevezetett napi rutint (pl. esti fogmosás utáni szoptatás, tápszeres etetés) nehezebb megváltoztatni! Lehet, hogy nem csak az első gyermeküket váróknak tudunk újat mondani.

Sok-sok sikertörténetünk van, ahol a rettegő gyermekből néhány találkozás, beszélgetés után bátor, együttműködő komoly páciens vált.

Várjuk Önöket és gyermekeiket a Gyermekfogászaton – és nem csak novemberben!

A https://egeszsegugy.kispest.hu/kihez-tartozom oldalon tudják megnézni, hogy ki a gyermekük gyermekfogorvosa, kérjük, hogy egyeztessenek időpontot!

Kispesti Egészségügyi Intézet Gyermekfogászat munkatársai 

fogaszat-fogmosas-gyerek