KÖZLEMÉNYEK  2024. január 04.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Fenyőfák elszállítása - Gyűjtőhelyek Kispesten 2024-ben

Budapesten a karácsonyi ünnepeket követően az FKF. Zrt. gyűjti össze és szállítja el a fenyőfákat. A logisztikai feladat nem mindennapi, a becslések szerint ilyenkor mintegy 500-600.000 darab tűlevelű kerül ki az utcákra, ezt a mennyiséget kell kezelni, illetve a hasznosításukat megoldani. Tapasztalataik szerint Vízkeresztet, azaz január 6-át követően kezdődik az igazi kihelyezési dömping, amely általában 1-1,5 hónapig tart.

A kijelölt gyűjtőpontokról fenyőfajáratok szállítják el a fákat, a lakóingatlanoktól a normál hulladékszállítók gyűjtik össze őket, illetve szükség esetén külön járművek szedik össze a nagyméretű fákat. Ezt megelőzően, illetve ezt követően a normál hulladékszállító célgépek gyűjtik össze az örökzöldeket. Amennyiben olyan méretű a fenyőfa, hogy azt hulladékszállító célgéppel nem tudják összeaprítani, másik szállítójármű viszi el a helyszínről.

A lakosság több lehetőség közül is választhat: a kukák mellé, vagy a kijelölt gyűjtőhelyek egyikére teheti ki a fákat. Az első esetben azonban figyelni kell arra, hogy ne akadályozzák sem a gyalogosokat, sem az úttesten a parkolást, illetve a gépkocsik forgalmát.

A kiszolgált tűlevelűeket először aprítják, majd ezt követően a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. A fenyőfa a magas gyantatartalom miatt kitűnő tüzelőanyag, melyből az elégetéssel több tízezer budapesti háztartás számára biztosítanak az így nyert hőenergiából környezetbarát fűtési hőt, és villamos áramot.

Gyűjtőhelyek:
1. Bem u. - Klapka u. sarok
2. Teleki u. - Katica u. sarok
3. Templom tér
4. Rákóczi u. - József Attila u. sarok
5. Hunyadi u. - József Attila u. sarok
6. Széchenyi u. - József Attila u. sarok
7. Petőfi u. - József Attila u. sarok
8. Kossuth L. u. - József Attila u. sarok
9. Jáhn Ferenc u. - József Attila u. sarok
10. Városház tér
11. Bem u. - Vécsey u. sarok
12. Móricz Zsigmond u. - Csokonai u. sarok
13. Vak Bottyán u. - Lehel u. sarok
14. Zalaegerszeg u. - Pincér u. sarok
15. Kisfaludy u. (kutyafuttató)

További információk:
https://www.fkf.hu/fenyofa-gyujtohelyek-xix-kerulet

fenyokupac