KÖZLEMÉNYEK  2024. január 17.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Budapest nem szed adót a szállást foglalóktól: csalók élnek vissza a Fővárosi Önkormányzat nevével

Lakossági bejelentés nyomán a Fővárosi Önkormányzat arról értesült, hogy ismeretlen tettesek „Budapest Főváros helyi önkormányzati adófizetési kapuja" címmel hamis internetes felületet hoztak létre, és az egyik legnagyobb elektronikus szállásfoglaló világcég levelezési rendszerén keresztül arra szólítottak fel Budapesten megszálló vendéget, hogy turisztikai adót fizessenek a honlapon keresztül. Közlésük szerint az adó mértéke 1000 (ezer) forint/fő/vendégéjszaka.

Budapest Főváros Önkormányzata nem szed adót a fővárosban szállást foglalóktól. Idegenforgalmi adót a bérlemény helye szerint illetékes kerületi önkormányzat, a helyi adókról szóló törvény alapján kizárólag a szállásadóktól szed.

Budapest hivatalos címerének jogosulatlan használatával az angol nyelvű weblap azt a hamis látszatot kelti, mintha a Fővárosi Önkormányzat hivatalos weblapja lenne, holott Budapest Főváros Önkormányzatának nincs köze szállást foglalókat érintő adó megfizetésére felszólító weblaphoz.

Budapest Főváros főjegyzője csalás bűntettének alapos gyanúja miatt feljelentést tett az ügyben és kezdeményezte, hogy a rendőrség intézkedjen az üzemeltetőnél a honlap felfüggesztésének érdekében.

Főpolgármesteri Hivatal
Sajtókapcsolati Csoport