KÖZLEMÉNYEK  2024. január 29.

Búcsú a díszpolgártól

2024. január 25-én elhunyt Csukás Irén. Kispest díszpolgárát az önkormányzat saját halottjának tekinti.

gyaszjelentes-csukas-iren

Csukás Irén 1931-ben született Békésen, egy nagycsalád kilencedik gyermekeként. 1955-ben az ELTE muzeológia–néprajz szakán szerzett diplomát. Ezt követően a Kaposvári Tanács Népművelési Osztályán népművészeti- és ismeretterjesztő előadóként dolgozott. Alig egy évvel a diploma megszerzését követően az 1956-os forradalom részesévé vált. Nagygyűléseket és járőrszolgálatot szervezett, s ha kellett, élelmiszert szállított a rászorulóknak.

A forradalom leverését követően elbocsátották állásából. Ezt követően gyárban, könyvtárban, revizorként és képesítés nélküli nevelőként is dolgozott, s közben idős, beteg szüleit gondozta. A politikai üldözés miatt Pestre kellett költöznie, ahol egy nevelőotthonban, Kispesten helyezkedett el. Múltját és sorsát nem feledve már 1989-ben a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége tagja lett, majd 1992-ben megalapította az 56-os Szövetséget. Ekkor választották meg a POFOSZ kerületi elnökének is. A két szervezetet összefogva mindent megtett a Kispesten élő meghurcoltakért, s a forradalom emlékének ápolásáért.

Munkája, érdekvédelmi tevékenysége mellett korán bekapcsolódott a Kispesten folyó helytörténeti kutatásokba, majd segítséget nyújtott a Helytörténeti Gyűjtemény leltározásához, és az intézmény fellendítéséhez is. Helytörténeti kutatómunkájának eredményeként összeállította az 56-os forradalom és szabadságharc kispesti történetét. 2002-ben kiállítást rendezett a forradalomról. 2013-ban jelent meg „A Határ úttól Szentlőrincig” című helytörténeti olvasókönyve. A kutatómunka mellett feladatának tekintette a forradalom áldozatainak megsegítését és 1956 emlékének megőrzését. 2014-ben kapta meg a Kispest díszpolgára címet. 

csukas02

csukas01