KÖZLEMÉNYEK  2017. szeptember 18.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Elfogadás előtt a Települési Arculati Kézikönyv és településképi rendelet

A Településképi Arculati Kézikönyv (TAK) elkészítését a 314/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet írja elő. A kézikönyv a lakosok és az építészek tájékoztatását segítő, szemléletformáló kiadvány, amely mindenki számára érthető módon mutatja be a kerület környezetalakítással kapcsolatos elvárásait, hogyan szeretné erősíteni vagy átalakítani azokat. A TAK-hoz kapcsolódik a településkép védelméről szóló helyi rendelet, amely a jogszabályi előírásokat tartalmazza.

tak

A kézikönyv meghatározza a település karakterének főbb jellemzőit, a településképi szempontból egymástól jól elkülönülő településrészeket: jelentős történeti telepszerű beépítés (Wekerletelep), kisvárosias lakóterület, kertvárosias lakóterület, lakótelepek, településközponti terület, kereskedelmi szolgáltató részek, átalakuló ipari zóna, erdő, egyéb területek. A TAK legfontosabb részének az egyes településrészekre vonatkozó Építészeti útmutató fejezet tekinthető, amely közérthető formában nyújt építészeti előírásokat, javaslatokat, és a képek a mintaértékű megoldásokat mutatják be. A településképi rendelet mindezeket jogszabályi keretek közé helyezi.

A képviselő-testület szeptember 28-i ülésén tárgyalja a kézikönyv, valamint a településképi rendelet elfogadását, ezt megelőzően a lakosság számára megtekinthetőek az elkészült dokumentumok. Mindezzel segítséget szeretnénk nyújtani a várhatóan október 1-től hatályba lépő új településrendezési eszközök tanulmányozásához.

A Településképi Arculati Kézikönyv itt tekinthető meg, a településképi rendelet itt található.

Főépítészi Iroda