KÖZLEMÉNYEK  2018. október 17.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Nincs ólom vízvezeték a wekerlei bölcsődékben, óvodákban

Wekerlei gyermekintézményeink az önkormányzattal közös megrendelésre részt vettek az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” című EFOP-1.8.0-VEKOP-17 pályázat „A lakosság ivóvíz eredetű ólomexpozíciójának felmérése és értékelése” munkacsoport kutatásában.

A vizsgálati eredményeink alapján megállapítható, hogy legtöbb mintavételi ponton az eredmény meghaladta a jogszabályban – Az ivóvíz minőségéről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001. (X.25.) Kormányrendeletben – rögzített, ólomra vonatkozó határértéket, azaz 10 μg/l-t. Wekerlei gyermekintézményeinkben az elvégzett vizsgálatok alapján megtettük a szükséges intézkedéseket az ivóvízellátás biztosítása céljából.

Ezzel párhuzamosan a kispesti Vagyonkezelő Műszaki Szervezet a polgármester utasításra lefolytatta az érintett intézményekben a szükséges műszaki vizsgálatot. A vizsgálat során az intézményekben a vízóra után, a csapoknál bontották meg a falat, illetve a burkolatot, illetve a vízóra-aknában nézték meg az órához becsatlakozó, illetve elmenő vezetékeket.

A vizsgálatot végző szakemberek egyértelműen megállapították: az intézményekben nincs ólomvízvezeték az ivóvízhálózatban. Mindenhol réz, esetenként horganyzott csőhálózat van. Az érintett intézményekben a felújításokat 1995-2010 között teljes hálózaton elvégezte az önkormányzat.

Ólomvezeték a vízórákon túli területen lehet, amelynek kicserélése nem az önkormányzat feladata.

Az önkormányzat ez ügyben megtette, amit lehetett, az ólomszennyezés forrása a Vízművek területén lehet, ezért a Vízművekkel folyamatosan egyeztetünk.

Kispest Önkormányzata