KÖZLEMÉNYEK  2018. november 15.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Engedélyeztetni kell a kutakat

December 31-ig kell fennmaradási engedélyt kérni a 2018. január 1-je előtt engedély nélkül létesített kutakra.

A jelenleg érvényes szabályozás értelmében Magyarországon valamennyi kutat engedélyeztetni köteles az építője. Fennmaradási engedélyköteles továbbá minden olyan kút, amely korábban engedély nélkül (illegálisan) épült, vagy a létesítési engedélyt ugyan megkapta, de végül a tervektől eltérő műszaki tartalommal és paraméterekkel valósult meg.

A kispesti Polgármesteri Hivatal Építéshatósági és Városfejlesztési Irodájának tájékoztatása alapján a helyi vízgazdálkodási jogkörbe tartozó kutakat – a 72/1996.(V.22.) Korm. rendelet 24.§ (1) bekezdése alapján, akár fennmaradás, akár új építés esetén – csak abban az esetben kell engedélyeztetni, amennyiben együttesen megfelel az alábbi kritériumoknak: a vízkivétel legfeljebb 500 m3/év; a kút kizárólag talajvízkészlet vagy parti szűrésű vízkészlet felhasználásával üzemel; házi ivóvízigényt vagy háztartási igényt elégít ki; nem gazdasági célú.

A kútra az ingatlantulajdonosnak az üzemeltetési/fennmaradási engedélyt akkor is meg kell szereznie, ha úgy nyilatkozik, hogy a kutat nem használja (ez alól a kút lefedése sem jelent kivételt). Amíg a vízi létesítmény létezik (nem kerül szakszerűen eltömedékelésre), addig az engedélyezési eljárást le kell folytatni.

A 41/2017. (XII. 29.) BM rendelet alapján a vízjogi engedélyezési indításához – kút létesítése, fennmaradása és megszüntetése esetén egyaránt – kérelmet kell benyújtani az Építéshatósági és Városfejlesztési Irodához, a szükséges nyomtatványok a www.kispest.hu honlapról letölthetők.

A nem helyi vízgazdálkodási jogkörbe tartozó – például gazdasági célú – kutak fennmaradását a területi vízügyi hatóságnál (Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Katasztrófavédelmi Hatósági Osztály, 1081 Budapest, Dologház u. 1., 1443 Budapest, Pf.: 154.) kell kérelmezni.