KÖZLEMÉNYEK  2020. szeptember 02.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Közlemény az önkormányzat gazdálkodásáról

Kispest Önkormányzata az elmúlt években és az új önkormányzati ciklus óta is különös figyelmet fordított a szabályos gazdálkodásra és az átlátható működésre. Ezt több független és belső vizsgálat is alátámasztja, valamennyi az önkormányzat gazdálkodását és működését érintő anyag, dokumentum folyamatosan elérhető és megtalálható az önkormányzat hivatalos felületein.

A kerület képviselő-testülete már korábban is elfogadta az „Ez a Minimum” programot, és azóta is annak megfelelően dolgozik. Ezen felül 2020. június elsejei hatállyal egy közös polgármesteri-jegyzői intézkedéssel még szélesebbre nyitjuk a kispestiek előtt a szakbizottságokban és az önkormányzati vállalkozások ellenőrzésében történő részvételt.

Nem igaz továbbá, hogy a kerület vagyongazdálkodása átláthatatlan és kevésbé hatékony lenne a jelenlegi struktúrában. Az elmúlt években Kispest vagyonát megőrizve, több esetben azt gyarapítva működött. A jelenlegi szervezeti felépítés pedig több független vizsgálat megállapítása szerint is sokkal hatékonyabb és gazdaságosabb, mint a mások által erőltetett cégesítés.

Kránitz Krisztián vagyonnyilatkozatával kapcsolatban a nyár folyamán vagyonnyilatkozat-tételi vizsgálat került lefolytatásra, ennek eredményéről a júniusban nyilvánosságra hozott jelentésben olvashattak mindazok, akik figyelemmel kísérik a kerület életét. Ebből kiderül, hogy vagyonnyilatkozata mindig a valós helyzetet tükrözte.

Kránitz Krisztián igazgatói tevékenysége alatt, egy forráshiánnyal és sokszor negatív eredménnyel küzdő gazdálkodó egységből alakított ki egy nyereséges, jól prosperáló önállóan gazdálkodó intézményt.

Az elmúlt években a VAMÜSZ saját forrásból, pályázati lehetőségekből és az önkormányzat támogatásával több százmillió forintnyi fejlesztést hajtott végre a kerületi bölcsődék, óvodák, iskolák és az önkormányzati bérlakások esetében.

Méltatlan, hogy a kerület gazdálkodásával, működésével kapcsolatban alapinformációkkal sem tisztában lévő politikusok támadják Kispestet, az önkormányzatot és annak intézményeit.

Sajnáljuk továbbá, hogy Paróczai Anikó ismét, többször, sokadik alkalommal rúgja fel azt a megállapodást, mely a Momentum és az MSZP budapesti elnökének, valamit a helyi DK, Párbeszéd és MSZP vezetőinek jelenlétében és jóváhagyásával köttetett, pontos forgatókönyvet biztosítva a gazdasági társaságok átalakítására vonatkozóan.

Nagy Endre kommunikációs vezető