HÍREK  2021. január 22.      1,191
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Közművelődésért díjat kapott a Wekerlei Kultúrház leköszönő igazgatója

Kiemelkedő, Kispestért végzett közművelődési tevékenységéért Szabó Máriát, a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár Művelődési Ház (WKK) korábbi igazgatóját jutalmazta az önkormányzat a magyar kultúra napja alkalmából.

Közművelődésért díjat kapott a Wekerlei Kultúrház leköszönő igazgatója
A képre kattintva galéria nyílik. (8 kép)

Az önkormányzat Kulturális, Oktatási, Sport, Ifjúsági és Egészségügyi (KOSIE) bizottságának döntése alapján idén Szabó Mária, a WKK leköszönő igazgatója kapta az elismerést a magyar kultúra napja alkalomból azon a minden évben ilyenkor tartott ünnepségen, amelyen köszöntik a közművelődési intézmények dolgozóit. Szabó Mária 2009 óta áll annak az intézménynek az élén, amelynek korábban munkatársa is volt. Tevékenységéhez számtalan újítás, innovatív kulturális kezdeményezés is fűződik – mondta köszöntőjében Gajda Péter polgármester.

Burány Sándor, Kispest országgyűlési képviselője arról beszélt az ünnepségen, hogy nem igazán vagyunk ahhoz hozzászokva, hogy ilyen szűk körben ünnepeljük és köszöntsük a közművelődésben dolgozókat. Az is szokatlan, hogy mostanság a kultúráért szinte „meg kell küzdeni”, hiszen nincsenek koncertek, színházi előadások, zárva a mozi. Nehéz a közönségnek is, hiszen az online élmény, legyen technikailag bármilyen korszerű, mégsem helyettesítheti a személyes és élő találkozásokat. A kultúra tartást ad egy nemzetnek, kijelöli helyünket a világban, legyünk erre büszkét, és gondoljunk azokra, akik a művelődés kis szigetein, például egy-egy kisebb művelődési intézményben naponta elhozzák nekünk a kultúrát – hangsúlyozta Burány Sándor.

Szabó Mária köszönetet mondott közvetlen munkatársainak a sok-sok éves együttmunkálkodásért, az elért közös sikerekért, és ígéretet tett arra, hogy Kispest mindig az otthona marad, továbbra is figyelemmel kíséri korábbi munkatársai tevékenységét.

A Polgármesteri Hivatal Dísztermében tartott ünnepélyes elismerés-átadáson a polgármester és az országgyűlési képviselő mellett részt vett a három alpolgármester, Kertész Csaba, Varga Attila és Vinczek György is.   

Kispest Önkormányzata 2011 óta adományoz díjat kiemelkedő közművelődési tevékenységért, egyben köszönetet mond a kerületi intézmények dolgozóinak a fontos és felelősségteljes munkáért, amellyel hozzájárultak Kispest kulturális életének gazdagításához. A nap megünneplésének ötlete Farsang Árpád zongoraművészhez köthető, aki 1985-ben vetette ezt fel. Tényleges megünneplésére a Hazafias Népfront Országos Tanácsa 1988. december végi ülésén tett felhívást, és 1989 januárjában ők szervezték meg az első évfordulós rendezvénysorozatot, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát.