HÍREK  2021. március 29.      1,186
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Egyedülálló kardiometabolikus ambulancia a szakrendelőben

Már fogadnak betegeket a Kispesti Egészségügyi Intézetben (KEI) a kardiometabolikus szakambulancián. A fővárosban egyedülálló rendelésen a kardiális betegségben szenvedők komplex gondozását végzik. Ezzel a több szakrendelésen történő, hosszú ideig tartó kivizsgálások helyett egy helyen, a társbetegségeket is összefogó ellátást kaphatnak a kispestiek.

 

Egyedülálló kardiometabolikus ambulancia a szakrendelőben
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)

A Kardiometabolikus szakambulancia – profiljának megfelelően – a KEI Belgyógyászati részlegén, a második emeleten kapott helyet. Az ambulanciát Kolev Gabriella klinikai szakasszisztens, a részleg vezetője mutatta be Gajda Péter polgármesternek és a három alpolgármesternek, Kertész Csabának, Varga Attilának és Vinczek Györgynek. A bejáráson részt vett Dr. Kumin Marianna, a KEI főigazgató-főorvosa.

Az ambulancia a diabetológiai szakrendelésből alakult át, mert más lett a szakmai irányvonal. A cukorbetegek a kardiovaszkuláris betegségnek egy csoportjává váltak, ezáltal a páciensek kezelése, gondozása sokrétűbb feladat lett. A rendelésen belgyógyász, diabetológus, kardiológus szakvizsgával rendelkező szakorvos biztosítja a szakmai hátteret, a szűrésnél diabetológiai szakápoló áll rendelkezésre – foglalta össze Kolev Gabriella. A klinikai szakasszisztens a betegeket edukálja is. Ez azért fontos, hogy a páciensek értsék, mi történik a testükkel, mi a betegségük lényege.