HÍREK  2021. április 20.      1,621
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Tesztelik az óvodai és iskolai dolgozókat

A kispesti pedagógusok tesztelésére használja fel a Fővárosi Önkormányzattól kapott 350 antigén gyorstesztet az önkormányzat.

Április 19-én megnyíltak az intézmények kapui az alsó tagozatos iskolások és az óvodások előtt, hiába tiltakoztak a döntés ellen szakmai szervezetek, illetve tanárok és szülők is. Az óvodák és az iskolák alsó tagozatának biztonságos újraindulása érdekében felvettük a kapcsolatot az általános iskolák intézményvezetőivel. A Kispesti Egészségügyi Intézetben fül-orr-gégész vette le a tesztre jelentkező pedagógusok mintáit. Tudomásunk szerint pozitív eredmény nem született, a további tesztelést biztosítjuk – tájékoztatta lapunkat Gajda Péter polgármester. Elmondta, az óvodák esetében nem volt szükség a nyitás előtti tesztelésre, mert a rendkívüli szünet időtartama alatt folyamatosan biztosított volt számukra a tesztelési lehetőség, amelyet egyénileg és csoportosan is igénybe vettek és vesznek.

A regisztrált pedagógusok oltása csak április elején kezdődött, noha az érdekvédelmi szervezetek már hónapok óta kérték. Sokan csak a nyitás előtt néhány nappal, legfeljebb pár héttel kapták meg az első adagot, a teljes védettség viszont csak a második oltást követően alakul ki. Szakértők szerint ez azzal a veszéllyel fenyeget, hogy a pedagógusok még nem lesznek védettek, és esetleg a gyerekek által hordozott vírus szabadabban terjedhet szét, a kórokozót könnyebben hurcolhatják haza szüleikhez vagy fertőzhetik meg a tanárokat, és így újra berobbanhat a járvány.

A Szülői összefogás gyermekeink jövőjéért közösség 2021. április 6. és 9. között online felmérést végzett a szülők körében az április 19-ére tervezett óvoda- és iskolanyitással kapcsolatban a Facebookon. Alig két és fél nap leforgása alatt 85181 válasz érkezett: a szülők 76,3%-a inkább nem tartotta biztonságosnak az intézmények újranyitását. 29,4% bizonytalan volt abban, hogy visszaengedi-e a gyermekét az iskolába április 19-én, mindössze 34,7% jelentette ki, hogy biztosan visszaengedi, 33,5% azonban nem akarta. 

02-teszt02