HÍREK  2021. május 19.      1,590
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Nyáron indulhat az egynapos sebészet kialakítása

Az egynapos sebészetet a Kispesti Egészségügyi Intézet III. emeletén alakítják ki, a munkálatok várhatóan 8-9 hónapot vesznek igénybe. Dr. Kumin Marianna főigazgató-főorvos tájékoztatta lapunkat az új fejlesztésről.

kumin-marianna01

Amikor 2020 februárjában értesültünk az örvendetes hírről, miszerint közel 1 milliárd forint. címzett támogatást nyertünk el az egynapos sebészeti pályázatunkkal, akkor még nem sejtettük, hogy közbeszól egy világjárvány és annak gazdasági kihatásai, amik kitolják a megvalósulás terminusát. Az eltelt hosszú időszakban közbeszerzési pályáztatások, megannyi tárgyalás, a területkijelölés vonatkozásában újragondolások, heti előrehaladási konzultációk végén most érkezünk el a tényleges munkálatok megindításához. Mindössze az Egészséges Budapest Program (EBP) iroda írásos jóváhagyására várunk. Optimálisan május végén, június elején megkezdődhet a kivitelezés. Természetesen ez számos kényelmetlenséget okoz, hisz a munkák nagy része nyilvánvaló zajjal, porral fog járni, ami többlet feladatot ró az intézet takarítószemélyzetére, de mindenki nyugalmát zavarhatja. Nagyobb toleranciára lesz szükség dolgozóink és betegeink részéről is, hisz mindez a kerületi lakosok egészségügyi ellátási színvonalának javítását célozza.

Az egynapos sebészet a Kispesti Egészségügyi Intézet főépületének III. emeletén kerül kialakításra. Ennek főbb lépései: megfelelő működési terület építészeti (műtőblokk, ébredő, megfigyelő) kialakítása, légtechnika és orvostechnológia létesítése, ami várhatóan 8-9 hónapot vesz igénybe.

Egy olyan kerületben, ahol helyben nincs aktív kórház, a lakóhelyközeli egynapos sebészeti ellátás megvalósítása kívánatos. Ezáltal elkerülhető a kórházi fertőzésveszély, a fokozottabb pszichés igénybevétel. Az egynapos sebészetnek igen szigorú szakmai, szociális és egyéb feltételei vannak.   Jó általános állapotú, krónikus betegségekkel nem érintett betegek esetében olyan beavatkozások történnek, amik után a beavatkozástól függően pár órás megfigyelést követően, az intézettől autóval, kísérővel a max. 30 percre lévő tartózkodási helyére távozhat a beteg.

Első helyen a szemészeti (szürkehályog, stb.), továbbá laparoszkópos sebészeti (hasfali, lágyéksérv, stb.), nőgyógyászati ( méhszájseb, hüvelyplasztika, condyloma, egészségügyi küret stb.), ortopédiai ( artroszkópos térdműtét, bütyök, kalapácsujj, ganglion), kisebb traumatológiai beavatkozások (csukló, könyök alagút szindróma stb.), urológiai (fitymaszűkület, húgycsőtágítás stb.), műtétek végzésére készülünk, valamint altatásos vastagbéltükrözés (kolonoszkópia, polypectomia) is szerepel az ellátási palettán.

Az intézeti HR-állomány alakítása már az eltelt 2 évben is azt célozta, hogy helyben dolgozó kitűnő orvosainkkal és szakasszisztensekkel legyen megvalósítható az egynapos sebészet működtetése. Természetesen a hiányzó aneszteziológiai team, valamint a láb- és kézspecialisták bevonására sor kerül, akikkel előzetes konzultáció már a tervezés szakaszában megtörtént.

A tervezett műtétek térítésmentesek érvényes TAJ-kártyával rendelkezők részére. A műtét előtti kivizsgálás (labor, EKG, esetenként kardiológia, RTG) hiánytalanul biztosított az intézetben. A diagnózist segítő magas rangú képalkotó vizsgálatok (CT, MR) is elérhetőek helyben. Az egynapos ellátás egyik kulcsszereplője az esetmenedzser, aki a hét napjaira megszervezi a műtéteket, koordinálja a betegeket, a szakszemélyzetet, felel a műtét előtti és utáni (pre- és postoperatív) ellátási események szervezéséért, az országos várólista kezelésével kapcsolatos teendőkért.

Az ellátás időtartama műtétenként változó (35-45-60 perc), ezt követi a szükséges megfigyelés majd a kísérővel, autóval távozás.   Elbocsájtást követően különösen fontos egyes esetekben pl. a műtétet követő éjjel sürgős, valamint a tervezett konzultációk biztosítása rögzített kapcsolat útján

Az egynapos sebészet kialakítását, szakmai és tárgyi feltételeit a 16/2002 ESzCsM rendelet szabályozza. Intézetünkben két műtő kerül kialakításra a magas szintű ellátás érdekében, ami nem általános – mondta el lapunknak a főigazgató-főorvos.