HÍREK  2021. május 26.      2,848
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Zrínyi utcai építkezésről

zrinyi

2021. 05. 28.
„A szóbeli tájékoztatás után, írásban a mellékelt levelet és látványterveket kaptam a Zrínyi utca 2. szám alatti telek tulajdonosától. Mint, ahogy 2009 óta folyamatosan, most is mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne legyen olyan építkezés Kispesten, ami súlyos környezeti hátrányt jelenthet az itt élőknek. A tulajdonos levele így szól:

Tisztelt Polgármester Úr,

Érdeklődésére szeretném tájékoztatni Önt a Zrínyi utcai fejlesztéssel kapcsolatban.

A ZR2 Residence Kft. és a mögötte álló cégcsoport nagy tapasztalatokkal rendelkezik modern ingatlanfejlesztések terén. Az elmúlt években számos esetben volt alkalmunk bizonyítani, hogy egy-egy ingatlanfejlesztés jó hatással lehet annak tágabb környezetére is, úgy a főváros kerületeiben, mint vidéki helyszíneken.

Működési- és munkafilozófiánk meghatározó alapeleme, hogy nem csupán modern és korszerű otthonokat építünk, de minden esetben egyfajta mini-városfejlesztési programként is gondolunk a feladatokra, amely új élettel töltheti meg az érintett környéket, és kedvező hatással van annak fejlődésére. Ezen felül minden esetben igyekszünk maximálisan figyelemmel lenni az építkezés környezetében élőkre is. Most is ezen filozófiánkat szem előtt tartva kezdtünk neki a munkához.

Terveink szerint a korábban már elfogadott fejlesztési és területrendezési terveknek megfelelően az elhanyagolt fizetős parkoló helyén egy geotermikus energiával fűtött, modern ökoház felépítésére kerül sor. A fejlesztéssel együtt az építkezés által érintett környéket is megújítjuk. Útszakaszokat újítunk fel, az elöregedő járdákat térkőborításra cseréljük, új pihenőparkot hozunk létre, és az itt élő családok részére egy korszerű, árnyékos játszóteret is kialakítunk. Mindeközben a kellemes, zöld környezet kialakításáról sem feledkezünk meg, új fákat ültetünk, és növényeket telepítünk a környéken. Azonban nem csupán a felszín szépül és fejlődik majd, hiszen az épület alatt két teljes parkolószint is helyet fog kapni, ahol a lakások számát meghaladó mennyiségű parkolóhelyet alakítunk ki. Így arra is módjuk lesz a környékbeli lakosoknak, hogy ebben a zárt és biztonságos parkolóban béreljenek helyet a mostani leromlott állapotú, az időjárás viszontagságainak kitett nyitott parkoló helyett. Az épületet és környezetét térfigyelő kamerákkal szereljük fel, ami meggyőződésünk szerint az egész környék közbiztonságára pozitív hatással lesz. Mindemelett a geotermikus energiával üzemelő lakóház fűtése egyáltalán nem terheli majd a környezetet, ökológiai lábnyoma minimális lesz. Szeretnénk megerősíteni azt is, hogy nincs tervben fakivágás az építkezéshez kapcsolódóan.

Régi tapasztalatunk az is, hogy a Zrínyi utcában tervezetthez hasonló fejlesztési programok árfelhajtó hatással vannak a környék ingatlanáraira, a modernebb és biztonságosabb környezet a szomszédos ingatlanok értékét is emeli majd.

A kivitelezés során a legmodernebb technológiát és műszaki megoldásokat alkalmazva igyekszünk majd az építkezéssel járó kellemetlenségeket minimalizálni, azonban azzal is tisztában vagyunk, hogy ez főleg a kezdeti időben, okoz majd nehézségeket a környék lakóinak. Ahogyan eddig, a jövőben is szeretnénk együttműködni a hatósággokkal és nyitottan állunk minden olyan javaslatra, amely biztosítja, hogy környéken lakók életét kizárólag a legszükségesebb mértékig érintsék az építéssel járó változások.

Mi is halljuk, látjuk, hogy a fejlesztés terve, háttere a helyi közbeszéd témájává vált, sok kérdés merült fel a környék lakosaiban. Ez teljesen természetes, mint ahogyan az is, hogy vannak, akikben aggályok merülnek fel. Ez szinte minden városfejlesztési projekt esetén így van. Szeretnénk azonban hangsúlyozni és egyértelművé tenni, hogy figyelünk a kérdésekre, és azt szeretnénk, ha a lakosok jól tájékozottak lennének. Éppen ezért már el is kezdtük informálni a környék lakosságát. A  napokban a mellékelt tájékoztató kiadványt juttatjuk el a fejlesztés által érintett lakosokhoz.   A tájékoztató tevékenységet a jövőben is folytatni foguk, és szeretnénk az Ön számára is nyilvánvalóvá tenni, hogy szívesen veszünk részt szakmai párbeszédekben. Ugyanakkor filozófiánk, hogy  független gazdasági szereplőként nem kívánunk politikai színezetű vitákba bekapcsolódni.

Szeretnénk minden érintettnek megmutatni, hogy nem csupán európai szinten is színvonalas lakóházat és közösségi tereket építünk, hanem fejlesztésünk új élettel tölti majd meg a környéket, és rendezett, modern, még zöldebb környezetet hozunk létre. Meggyőződésem, hogy ez a fejlesztés a környéken élők többségének az érdekeit szolgálja, hosszútávon számos új értéket hoz, és nagyban hozzájárul a térség, a kerület fejlődéséhez is.

A továbbiakban is örömmel állok rendelkezésére,

Tisztelettel: Kolarics Gergely ZR2 Residence Kft.” – osztotta meg közösségimédia-oldalán Gajda Péter polgármester május 28-án. 


 

Levélben tájékoztatja Kispest polgármestere az érintett társasházak lakóit a Zrínyi utca 2. alatti magántulajdonban lévő telek ügyéről.

10zrinyi02

Gajda Péter a sok téves információ miatt leszögezi, hogy sem a szánkózódomb, sem a műfüves focipálya, sem a játszótér, sem a kutyafuttató, sem más közterület nincs veszélyben. „Ezek a jövőben is ebben a formában szolgálják az itt élőket. Egyetlen közterületi fa, parkoló sincs veszélyben, nem kerül kivágásra, illetve megszüntetésére. A tervek szerint a jelenlegi betonplacc helyén megvalósuló lakóház számára elegendő parkolóhely épülne, ezen túl plusz parkolóhelyeket is biztosít a tulajdonos a telken belül a környéken élők számára”.

A polgármester hangsúlyozza, hogy 2009-ben a képviselő-testület egyhangú szavazásával mentették meg a fővárosi tulajdonú Zrínyi utca 2. alatti telket attól, hogy ott a környék lakóit zavaró, súlyos környezeti károkat okozó kereskedelmi létesítmény épülhessen. Ezt az akkori jogszabályok adta lehetőséggel élve egy területfejlesztési szerződéssel oldották meg, élve az elővásárlási lehetőségével, külső finanszírozásban, mert akkor sem volt több száz millió forint szabad forrása a kerületnek telekvásárlásra.

Mint írja, az ingatlan tulajdonosa évekkel később lakóház építését kezdeményezte, melyre 2019-ben adta ki az építési engedélyt az elsőfokú építési hatóság. Ezt megelőzően (2019. november 21-én 15 napra) a függő hatályú döntést hirdetmény útján közzétette a 312/2012. (XII. 28.) Kormányrendelet 10.§ (4) bek. h) pontjának megfelelően. A polgármester felhívja a figyelmet arra, hogy hatósági ügyekben sem a képviselő-testületnek, sem a polgármesternek nincs hatásköre. A hatályos jogszabályok alapján az elsőfokú építési hatóság sem tagadhatta volna meg az engedély kiadását.

Gajda Péter arról is értesíti a lakókat, hogy a napokban felszólította a terület tulajdonosát, haladéktalanul kezdjen egyezgetést a környéken élőkkel a telken tervezett beruházásról és vegye figyelembe az itt lakók jogos érdekeit. Ő és az önkormányzat munkatársai „mindent el fognak követni annak érdekében, hogy a magántulajdonú telken ne valósulhasson meg olyan beruházás, ami súlyosan károsítja az itt élők életminőségét” – zárja levelét polgármester, kérve, hogy az érintettek osszák meg vele véleményüket, javaslataikat.