HÍREK  2021. május 26.      825
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A százéves Földvári Rudolfot köszöntötték

Ahogy az a 90. és a 95. születésnapon történt, most is orosz krémtortával, vörösborral köszöntötték otthonában Földvári Rudolfot. Századik születésnapja alkalmából Gajda Péter polgármester az önkormányzat nevében emléklappal is kedveskedett neki.

 

A százéves Földvári Rudolfot köszöntötték
A képre kattintva galéria nyílik. (6 kép)

Ritka alkalom, hogy százéves kispesti idős embert köszönthetünk. Szerencsére azért még élnek ebből a korosztályból is húszan, míg a 90 év felettiek közel négyszázan vannak Kispesten – meséli Gajda Péter polgármester, míg felmegyünk a wekerlei lakóház első emeletére Földvári Rudolf és Magdi lánya otthonába.

A fiataloknak is példaértékű gazdag életutat magáénak mondó Földvári Rudolf 1921. május 20-án született, életének nagy részét, kisebb kitérőkkel ugyan, de Kispesten töltötte, 1957-től folyamatosan itt él.

Rudi bácsi korát meghazudtoló frissességgel válaszol a múltról faggató kérdésekre, és büszkén meséli, hogy az elmúlt két hétben még a hozzá hasonló korú százéves barátai is köszöntötték, és bizony rengeteg jókívánsággal, születésnapi tortával lepték meg őt az ismerősök, barátok, „de azért elfogy ám ez is”, - nyugtatta meg a polgármestert a most kapott édességre mutatva.

Bár már mindkét víruselleni védőoltását megkapta, családja féltve vigyázta az elmúlt időszakban, így személyesen csak a legközelebbi családtagjai, unokája és dédunokája, korlátozott létszámban a beoltott látogatók mondhatták el üdvözlő szavaikat. A tervek szerint azért lesz egy nagyobb nyilvános ünnepség is hamarosan.  

Földvári Rudolf már korán bekapcsolódott a szakszervezeti mozgalomba és a pártmunkába. 1954-től két éven át megyei első titkár volt Miskolcon, majd 1957-től felhagyott a politikával, és a kispesti Vörös Csillag Traktorgyárban helyezkedett el lakatosként, majd később műszaki vezető lett. 1981-ben vonult nyugdíjba. Miskolcon díszpolgárrá avatták.