HÍREK  2021. május 30.      762
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Gyermeknap online és esőben

Remek összeállítást láthattak ma azok a kispestiek, akik 10 és 12 óra között a Kispesti Környezetbarát Gyereknap online programját választották. A vírusjárványra elhúzódása miatt döntött az önkormányzat a közös ünneplés ezen formája mellett, mondhatjuk, sikerrel. Az idei gyereknap a környezet- és a klímavédelem jegyében telt.

Gyermeknap online és esőben
A képre kattintva galéria nyílik. (12 kép)

Gajda Péter rendhagyó gyereknapi köszöntője után Koltay Eszter és Sönfeld Mátyás közreműködésével, Lim-Lom mesét, környezetóvó bábos előadást láthattunk, amelyben mesés környezetbe ágyazva beszélgettek a gyerekekkel a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról, megmagyarázták az ehhez kapcsolódó fogalmak jelentését és jelentőségét. Ezt követően Sönfeld Mátyás kinyitotta a Zenebatyut és öko-hangszerek bemutatásába kezdett. Megmutatta, hogyan készíthetünk otthon is különféle hulladéknak tűnő anyagokból hangszereket. A hangszerbemutató után a gyerekek biztosan máshogy néznek majd a szelektíven gyűjthető, korábban haszontalannak hitt hétköznapi tárgyakra. A bemutató egyrészt felhívta a figyelmet a környezettudatos gondolkodásra, másrészt fejlesztette a kreativitást. Ezen kívül olyan közismert hangszerek működési elvét ismerhettük meg pillanatok alatt, amelyekre nem is gondoltunk volna.

A program utolsó részében oktatófilmeket láthattunk többek között Közlekedés egy hamburger szemével: az élelmiszer kilométerek környezettani hatásáról, a 3D-és nyomtatásról, illetve a mobiltelefonok elterjedéséről. 

Mint minden gyermeknapon korábban a központi játszótéren, most is volt tombola, de erre az önkormányzat klímakérdőívének kitöltésével lehetett jelentkezni. A kérdőív kitöltői automatikusan részt vettek a tombolahúzáson.

A tombola főnyereménye: 1 db 80 ezer forint értékű ajándékutalvány, amely gyermekkerékpár vásárlására használható fel a Speedbike webáruházban, valamint minden résztvevő vetőmagot kapott ajándékba (a tombolanyeremények, valamint a vetőmag átvételének pontos helyszínéről és időpontjáról a későbbiekben adnak tájékoztatást).

Az önkormányzati programra „Klímatudatossági programok Kispesten" című KEHOP-1.2.1-18-2018-00009 számú projekt keretében és támogatásával került sor.

klimatudatos-logo2


 

Ugyan játszótérre tervezte a gyereknapot a Kispest Kertvárosi Közösség Egyesület, az özönvízszerű eső közbeszólt, és a Közösségi Házba terelte a délutáni rendezvényt.

Gyermeknap online és esőben
A képre kattintva galéria nyílik. (20 kép)

A gyereknap és a futóverseny hagyomány a Kertvárosban, azonban a vírushelyzetnek köszönhetően tavaly mindkettő elmaradt, így nagyon örültek az ott lakók, hogy idén legalább a két esemény egyikét, a gyereknapot megrendezte a közösség. Persze a mostani sem áll csak magában, összekapcsolódott a Föld napjával. Az ötletgazda elmesélte lapunknak, hogy egy kiserdei szemétszedési akció hívta fel a figyelmet arra, hogy mennyire környezettudatosak a gyerekek, ezt követte a Föld-napi rajzpályázat. Erre az ötletre épült az idei program, amit az önkormányzat és a Kispest Kertvárosi Közösség Egyesület is támogatott, a program többi elemét már az egyesülettel közösen gondoltuk ki – mondta el Ditrichné Kiss Erzsébet.

A teljes gyereknapi program Tatai Zsolt bábszínész előadásával vette kezdetét, két Vitéz László-történetet (Itt nem szabad énekelni!, Csodaláda) izgulhattak végig a gyerekek. Az előadások között rendezték a rajzpályázat díjkiosztóját – csaknem 30 pályamű érkezett a felhívásra –, majd kézműveskedéssel zárult a program: a január óta a KMO részeként működő Wekerlei Kultúrház két művelődésszervezője, Kiss-Szitár Orsolya és Bonecsuk Mónika várta a gyerekeket, akik Nagymamucika legyezőjét készíthették el és papírcsákót hajtogathattak.