HÍREK  2021. május 31.      919
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A török papírdíszítő művészettel ismerkedtek az óvodások

Takács Orsolya, a Yunus Emre Intézet ebru-oktatója tartott bemutatót ma a Szivárvány óvodában és avatta be az alapokba a gyerekeket. Az ebrut, a török papírdíszítő művészetet 2014-ben felvették az UNESCO Szellemi Kulturális Világörökség listájára is.

A török papírdíszítő művészettel ismerkedtek az óvodások
A képre kattintva galéria nyílik. (11 kép)

A gyerekek nagy érdeklődéssel figyelték Takács Orsolya bemutatóját, és ki is próbálhatták a különböző technikákat. A török kulturális intézet ebru-oktatója lapunknak elmondta, a papírdíszítés művészete 600-700 éves múltra tekint vissza, a XV. századtól kezdve vált ismertté Törökországban. Azért különleges művészet, mert minden alapanyagot és eszközt a művész készít, az ecset rózsaszárból és lószőrből készül, a festékek a természetből származnak, eloszlásukhoz ökörepét használnak, ez segíti, hogy kinyíljon a vízen a festék. A papír csak Törökországban kapható, nem különleges, de selymesebb, mint amit hazánkban lehet kapni – mondta el lapunknak Takács Orsolya, aki az intézet és Pendik (Kispest testvérvárosa) révén vett részt ebru-tanfolyamon Törökországban. 2019 óta tart tanfolyamot az intézetben.

Az óvodai bemutatón jelen volt Yakup Gül, a Yunus Emre Intézet vezetője is, aki elmondta, a program Pendik, Kispest és a Yunus Emre Intézet közös szervezésében valósult meg.

Kispest polgármestere szerint fontos, hogy a gyerekek olyan művészei ágakkal, technikákkal ismerkedhetnek meg, amivel lehet, hogy soha nem találkoztak volna, ha nincs ez a testvérvárosi kapcsolat. Reméljük a pandémia elmúltával folytatni tudjuk a testvérvárosi programot is – hangsúlyozta Gajda Péter, megköszönve a különleges programot.