HÍREK  2021. június 04.      638
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Megemlékezés a nemzeti összetartozás napján

A Székelyország Tündérkertje látványparkban tartotta megemlékezését az önkormányzat a trianoni békeszerződés aláírásának napján. A magyar országgyűlés 2010-ben döntött arról, hogy a békediktátum aláírásának napja (1920. június 4.) a nemzeti összetartozás napja legyen. A látványpark megálmodója, Bacsó András több mint 25 éve érkezett Erdélyből Kispestre. Székelyország Tündérkertjét 2015-ben avatták fel, a látványpark az önkormányzat támogatásával, civil összefogás keretében épült fel és működik.

Megemlékezés a nemzeti összetartozás napján
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)

A tavalyihoz hasonlóan Idén is elmaradt az ünnepség, az önkormányzat képviseletében Gajda Péter polgármester, valamint a három alpolgármester, Vinczek György, Kertész Csaba és Varga Attila, illetve Dr. Hiller István országgyűlési képviselő, a Parlament alelnöke néma főhajtással és koszorúzással emlékezett a Trianont szimbolizáló kopjafa előtt.

Régi hagyomány, hogy a Székelyország Tündérkertjében emlékezünk meg a trianoni békeszerződésről. Azt szimbolizálja ez a kert, hogy itt Kispesten is van olyan hely, ahol gondolni tudunk az elszakított országrészekre, ott élő honfitársainkra, és az Európai Unió közössége talán reményt ad arra, hogy most már ezek az országhatárok nem szétválasztanak minket, noha ezt a nemzetet sose választották szét igazából határok, hanem még inkább együtt élhetünk, együtt érezhetünk – fogalmazott lapunknak Gajda Péter.

Hiller István arról beszélt, hogy a múlton nem keseregni kell, miközben Trianon minden magyar számára egy eleven seb. Azonban az, hogyan tudnak Európában, Európa közepén együtt élni népek és nemzetek, ez már a mi felelősségünk. Minden olyan kérdés, legyen az kulturális, az anyanyelvről szóló, vagy gazdasági, ami közös érdekeltségeket teremt, érdekeltté teszi az egyes országokat, népeket, hogy együttműködjenek. Nem a múlt elfelejtése vagy valamiféle álságos elfedése a cél, mert az mindig csak rosszra vezetett, a XX. század mutatott erre példát. Fontos, hogy a XXI. században úgy éljünk, hogy lássuk az egész világot, amiben a mi Európánk nagyon nagy kihívások elé néz. Nem arra kell fordítani az energiát, hogy belül hogyan lehet megosztani, akár az unión belül országokat, népeket, hanem kulturális és gazdasági értelemben is versenyképessé, még inkább versenyképesebbé kell tenni az országunkat, a régiót és Európát, büszke magyarként és büszke európaiként – mondta lapunknak Kispest országgyűlési képviselője.