HÍREK  2021. július 14.      1,499
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Versenyben a vizes játszótér

Kispest idén tematikusan a vizes játszótérrel pályázott a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyre, amelynek a kerületet szemlélő zsűrije, élén Dr. Csemez Attila professzorral, táj- és kertépítészmérnökkel, a szervezőbizottság tiszteletbeli elnökével, aki élénken érdeklődött a fővárosban is innovatív kialakítás és nonprofit működés iránt, szerdán látogatott el a kerületbe.

Versenyben a vizes játszótér
A képre kattintva galéria nyílik. (14 kép)
 

Vinczek György alpolgármester házigazdaként a zsűrivel való találkozáskor arról beszélt, hogy Kispest, ha teheti, részt vesz a Virágos Magyarországért versenyen, így 2013-ban elnyerte a fődíjat, és 2014-ben különdíjat kapott. Ezen kívül a polgármesteri hivatal Zöldprogram Irodájának szakemberei, többek között a kerületlátogatáson szintén résztvevő Márkus Edit, évek óta a zsűrizésben is vállalnak feladatokat.

Az alpolgármester szívesen mesélt a szakembereknek arról is, hogy Magyarországon, a fővárosban Kispesten alakítottak ki legelőször közösségi kertet a panelházak között, és azóta újabb három létrehozását is kezdeményezték a civilek. A civilekkel kapcsolatban Vinczek György azt is elmondta, sorra alakulnak a különféle közösségek „zöld témában”, és hogy a lakosság egyre érzékenyebben reagál egy-egy zöldterületet érintő problémára, fejlesztésre, történésre, egyre nagyobb az igény arra, hogy a kerület tiszta, rendezett és egyre zöldebb legyen. A város vezetése különösen odafigyel erre, kíváncsi a véleményükre, tapasztalataikra, ötleteikre. Számtalan jó kezdeményezésből lett megvalósult program a javaslatukra. Példaként a kerületben népszerű közösségi költségvetést említette, amelynek nyomán fákat ültettek a Kertvárosban. A civilek kezdeményezései, megvalósult programjai ösztönzőleg hatnak a kerületben élőkre, cselekvésre aktivizálják a kerület más részeiben lakókat, de egyfajta nyomást is gyakorolnak az önkormányzatra a környezetvédelmi zöldprogramok kialakítására – tette hozzá Vinczek György.

A zsűri nevében Dr. Csemez Attila arról tájékoztatta a kerületi szakembereket, Tichy Juditot, a Zöldporgram Iroda vezetőjét, Bogó Józsefnét, az önkormányzat Környezetvédelmi Bizottságának elnökét, valamint Burány Sándor országgyűlési képviselőt, hogy habár a Virágos Magyarországért egy verseny, hiszen lesznek győztesek, díjazottak, ám sokkal több is annál, mert inkább egy környezetvédő mozgalom, amely az évek során nem veszít népszerűségéből. Nem utolsósorban a kialakított fejlesztések, parkok, közösségi kertek, játszóterek, bármi történik is, mind ott maradnak a településeken és a közösséget szolgálják. A különböző települések minden évben izgalommal várják az eredményeket, és kíváncsiak mások zöldprogramjaira. Kispest idén most egy bemutatnivalóval jelentkezett, míg más években egy olyan komplex zöldprogrammal, amelyben a zsűri tíz szempontot figyelt, többek között a város főterét, a helyi temetőt, a játszótereket, az óvodai kerteket, helyi kirándulóhelyeket, valamint a civilek közreműködését a területi programokban.

Varga Attila, a kerületi zöldprogramok felügyeletével is megbízott alpolgármester még a bejárás előtti találkozón tájékoztatójában elmondta, hogy sajnos sem a pandémia, sem pedig a kormányzati megvonások nem kedveztek a fejlesztéseknek, de a városüzemeltetésen belül a meglévő zöldterületek megőrzése, fenntartása és fejlesztése továbbra is az egyik legfontosabb feladat. Az elmúlt évek egyik érdekes kezdeményezésének az alpolgármester azt a pihenőparkot mutatta be, amely a Vak Bottyán utca és a Liszt Ferenc Repülőtérre vezető gyorsforgalmi út között, a Kút-tó erdőben, a kispesti önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt., valamint az állam közös összefogásában valósult meg. A jövő tervei között a Fő utca zöldfejlesztését vázolta fel röviden, amely megvalósulásának jelenleg a forráshiány szab csak határt.