HÍREK  2021. július 24.      776
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Új helyén avatták fel a Tudásház alapítójának emléktábláját

Idén lett volna 80 éves és 20 éve halt meg Sólyom Antal filozófus, a Tudásház megálmodója, a Hegel-Fukuyama Filozófiai Társaság alapítója és titkára. Tudásházi emléktábláját a tavaly átadott Civilek Házában avatták újra.

Új helyén avatták fel a Tudásház alapítójának emléktábláját
A képre kattintva galéria nyílik. (3 kép)

Sólyom Antal nem akarta meggyőzni az embereket, vitapartnereit, szerette azokat a helyzeteket, amikor eltérő gondolkodású emberek nyugodt körülmények között vitatkoznak egymással. Ez a törekvés hiányzik a mai politikából – mondta köszöntőjében Vinczek György alpolgármester, hozzátéve, „amikor Sólyom Antalra gondolunk az évfordulón, ezt a szellemiséget hagynánk az utókorra példaként, így ápoljuk emlékezetét”.

Burány Sándor országgyűlési képviselő, aki a 80-as években a Közgázon ismerkedett meg Sólyom Antallal, aki filozófiából vizsgáztatta, úgy emlékezett, hogy Sólyom az a típus volt, aki mindig a háttérbe húzódott, viszont a háttérben elképesztő minőségű és mennyiségű munkát végzett. Az volt számára a legfontosabb, hogy legyen olyan közössége az embereknek, amihez tartoznak, ami bizonyos értelemben védi is őket és fejleszti a tudásukat. Személy szerint gyűlölte az uralom mindenféle formáját, minden ilyen viszonyt gyűlölt, és minden olyan intézményrendszert ápolt, amiről úgy gondolta, hogy ezt megsemmisíti, vagy a hatását csökkenti. Nagyon fontosnak tartotta a tudást, és hogy ehhez mindenki hozzáférjen. Ezért a civil szervezeti mozgalmon belül különösen fontos volt számára, hogy olyan helyet hozzon létre – ez volt a Tudásház –, ahol bárki, akár az utcáról betérve, különböző eszközök segítségével információhoz, magasabb tudáshoz jusson. Ezen dolgozott szépen, csendben élete végéig – fogalmazott a kispesti honatya.