HÍREK  2021. augusztus 04.      2,214
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Egyházi fórum a Városházán

A Kispesten működő egyházak vezetői ismét meghívást kaptak a Városházára, hogy megvitassák a kerület ügyeit a városvezetéssel. A tavalyi találkozó a pandémia miatt elmaradt.

Egyházi fórum a Városházán
A képre kattintva galéria nyílik. (8 kép)

A hagyományoknak megfelelően a találkozó közös imádsággal kezdődött, amelyet Deák László, a Kispesti Evangélikus Gyülekezet lelkipásztora vezetett.

Vinczek György alpolgármester arról tájékoztatta az egyházak képviselőit, hogy a fővárosi ellenzéki vezetésű kormányzati megvonások miatt forrás hiányában idén elmaradt a kerületi egyházaknak kiírt közel 6 millió forintnyi támogatási pályázat, amelyet korábban a kerületben működő egyházak épületeik, ingatlanjaik felújítására, fejlesztésére fordíthattak. A korábban közel 13 milliárd forintból gazdálkodó kerület kasszájából mostanra 2,7 milliárd forint hiányzik, így az önkormányzat az alapfeladatok ellátására, intézményeinek és a város zavartalan üzemeltetésére koncentrál. A kormányzati elvonások legnagyobb vesztesei a kerületi civilszervezetek, a helyi egyházak és a nemzetiségi önkormányzatok – tette hozzá az alpolgármester. Vinczek György hangsúlyozta, bár az anyagi támogatás elmarad, de az önkormányzatnak fontos a kerületi egyházakkal való együttműködés, a város ügyeiről való közös gondolkodás.

Az alpolgármester beszélt arról is, hogy a pandémia miként változtatta meg a kerület életét, milyen nehézségekkel kellett megbirkózni az elmúlt másfél évben, milyen feladatokat láttak el a Kispesti Operatív Törzs szakemberei, és hogy miként segítették a közös munkát a helyi egyházak tagjai és a kerületi karitász szervezetek. De szóba került az is, hogy az egyházközösségek gyorsan reagáltak a változásokra és tértek át az online hitéletre. Ehhez kapcsolódóan Majechrzak Rudolf körzeti evangelista, a Magyarországi Új Apostoli Egyház egyházelnöke arról számolt be, hogy vélhetően ennek következtében a hívek talán egy kicsit el is kényelmesedtek, így komoly gondot okozhat majd az, hogy miként fognak a jövőben a közösségek továbbműködni, hogyan találnak vissza az emberek a templomokba.

Vinczek György tájékoztatta a résztvevőket arról, hogy kedvezőtlenül alakul Kispest korfája, egyre kevesebb gyerek születik, sok család költözik vidékre, még többen mennek hosszabb, rövidebb időre a gyerekekkel külföldre, becslések szerint akár 100-300 között lehet ezeknek a kisgyerekeknek a száma. Ennek következtében az önkormányzati intézmények, óvodák, bölcsődék működése válik gazdaságtalanná, így várható a kerületi intézményhálózat átszervezése, csoportok összevonása. Az óvodát is működtető Kispest Központi Református Egyházközség lelkipásztora, Harkai Ferenc Csaba ezzel kapcsolatos tapasztalatairól számolt be. A lelkipásztor szerint a családok a pandémia miatt igyekeznek olyan otthonokat keresni, amelyekhez tartozik egy kis zöldfelület is. Mivel azonban a kispesti ingatlanárak elég magasak, ezért a családok a szomszédos kerületekben, illetve az agglomerációban találnak maguknak új otthont, de a gyerekeiket visszahordják a kispesti óvodába. Vinczek György erre reflektálva elmondta, hogy talán segíthet majd évek múlva ezen, ha folytatódik a most megkezdődött lakásépítési program, amelynek keretében több száz lakás is épülhet majd kerületszerte. De ez igen lassú folyamat lesz – tette hozzá.

Zárásként a résztvevők a templomok környékének fásítására, a zöld növények rendszeres gondozására, valamint az épületek körüli közlekedésbiztonság növelésére, illetve a közvilágítás javítására kérték az önkormányzatot.