HÍREK  2021. augusztus 19.      569
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Bezárt a Kispesti Kóficok tábora

A japán kultúra és az olimpia volt az idei napközis önkormányzati tábor tematikája, így nem csoda, hogy a csütörtöki táborzáró is ennek jegyében zajlott. Kispesti Kóficok Kerületi Napközis Táborban naponta 150 és 200, de néha még kétszáznál is több gyerek színvonalas nyári elfoglaltságáról gondoskodtak. Az önkormányzat a kispesti gyerekek számára ingyenes tábori programokat 14 millió forinttal támogatta.

Bezárt a Kispesti Kóficok tábora
A képre kattintva galéria nyílik. (28 kép)

Bár még csaknem másfél hét van a tanévkezdésig, az idei Kispesti Kóficok Kerületi Napközis Tábor programjai véget értek az Eötvös iskolában.

A nyár elején, a tábor indulásakor kaptam egy pólót, „Fél szemem rajtatok!” volt a hátára írva, ami nekem afféle üzenet volt, és mindvégig figyelemmel kísértem a táborban folyó munkát. Ha kellett segítettem, hogy minél gördülékenyebben menjen minden. Az itt dolgozók, a kézművesek, a pedagógusok, a kisegítők, az önkéntesek, az egészségügyisek, a takarítók, a gondnokok remek munkát végeztek most is, ami annak is köszönhető, hogy bár mindig jönnek új szakemberek, de évek óta egy igazán jól összeszokott csapat vezeti a tábort – mondta Vinczek György alpolgármester a táborzárón.

Egy gyors kézfeltartós szavazás után az is kiderült, hogy az itt táborozó gyerekek túlnyomó többsége már korábban is járt a napközis táborban, sőt, a nyár folyamán a legtöbb kisgyerek két-négy hetet is eltölt itt. Ezért is fontos a hétről-hétre szervezett változatos program. Gábor Ilona, a tábort szervező KMO Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója szerint, bár a tábornak évek óta az Eötvös iskola ad otthont, az iskolához csak abban hasonlít, hogy ide is időben kell érkezni, a programokra pontosan oda kell érni, egyébként minden más izgalmas és érdekes volt, ami köszönhető azoknak a közművelődési szakembereknek is, akik mindent megtettek azért, hogy a gyerekek igazán jól érezzék magukat.

Kiss-Szitár Orsolya, a Wekerlei Kultúrház tagintézményvezetője, a tábor főkoordinátora hosszasan sorolta azokat a programokat, amelyeket szerveztek a gyerekeknek. Mint mondta: a kerületi napközis tábor népszerűségének talán az is oka lehet, hogy a gyerekek minden nap tartalmas programokban részesülhettek. A napi uszodalátogatás, a buszos kirándulások, a helyben megvalósuló játékos versenyek, koncertek a KMO-ban mind-mind hozzájárulhattak ahhoz, hogy ennyien szeretik és igénylik az önkormányzati napközis tábort.

Az egyik legnépszerűbb program az uszodázáson kívül a parlamenti látogatás volt, ahol Burány Sándor országgyűlési képviselő fogadta a gyerekeket. Háromszor mehettek a táborozók buszos kirándulásra is. Először a Palatinus-Tófürdőbe, majd Nőtincsre a Sehol Szigetre, végül augusztusban a tatai tóhoz. De azok a gyerekek sem unatkoztak, akik nem mentek el külsős programokra, hiszen itt, az Eötvös iskolában is mindig akadt jó program: rajzversenyek, kézműves foglalkozások és a különböző bemutatók (birkózó, táncos, internetbiztonsági, kutyás és rendőrségi). Óriási élményt jelentettek gyereknek és pedagógusnak egyaránt az Obsitos Fúvószenekar, a Kávészünet zenekar és a Talamba Ütősegyüttes koncertjei a KMO-ban.

A táborban turnusonként egy-egy táborvezető és szabadidőszervező, 12 pedagógus, három konyhás, két-két védőnő, takarító és gondnok (váltásban) gondoskodott a gyerekek programjairól, felügyeletéről, étkezéséről, egészségvédelméről, biztonságáról. Az első hetek magas létszáma miatt három tartalékos pedagógust is be kellett hívni, hogy a gyerekek számára biztonságos körülményeket biztosítsanak.

A táborzáró során emléklappal és Kispesti Kóficos egyenpólóval köszönték meg a tábor életében résztvevő felnőttek és önkéntesek munkáját.

Ez alkalommal osztották ki a tábor idején meghirdetett képzőművészeti pályázat elismeréseit és a fődíjat, egy Ferrari rollert, amelyet most a legfiatalabb pályázó, Kozi Melinda kapott. A pályázatra hatan jelentkeztek, Csomó Annamária, Gyurcsó Benjamin és Dorina, Tóth Antónia és Rita, ők kézműveskedéshez használható eszközök vásárlásához kaptak utalványt.

A táborzáró végén a gyerekek élénk érdeklődéssel és záporozó kérdésekkel figyelték a Japán-Magyar Baráti Társaság elnöke, Vihar Judit teaszertartását és Simon Adrienn kimonóbemutatóját. Kedves gesztusként Gyurcsó Benjamin maga készítette pályamunkáját a társaság elnöknőjének ajándékozta az eseményen.