HÍREK  2021. augusztus 26.      702
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Nagy a tanácstalanság a praxisközösségek alakítása körül

Rendhagyó találkozót kezdeményezett az önkormányzat a kerület 32 praxisában dolgozó felnőtt háziorvosokkal. A találkozóhoz többek között a most alakuló praxisközösségek körüli bizonytalanság és a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos közös teendők adták az apropót.

Nagy a tanácstalanság a praxisközösségek alakítása körül
A képre kattintva galéria nyílik. (11 kép)

Köszöntőjében Gajda Péter polgármester hangsúlyozta, hosszú ideje ez az első alkalom, hogy ilyen körben találkozik a Városháza vezetése és szakemberei az alapellátásban résztvevőkkel, és várhatóan nem ez lesz az utolsó alkalom. Ezúton is köszönetet mondott a járvány idején erőn felül teljesítő háziorvosoknak és asszisztenseiknek, valamint minden egészségügyi és szociális területen dolgozónak. A váratlan és az ismeretlen helyzetből adódó kezdeti zökkenők, értetlenségek, információ- és párbeszédhiány után mostanra már mindenki belerázódott a közös munkába.

Vinczek György, az egészségügyet és a szociális területet felügyelő alpolgármester bevezetőjében arról beszélt, hogy megkezdődött az alapellátás kormányzati átszervezése, az úgynevezett „laza”, majd ebből a „szoros” praxisközösségek kialakítása, ami újabb kihívást jelent a kerületekben dolgozó felnőtt és gyermek háziorvosoknak, valamint az alapellátásért felelős kerületi önkormányzatoknak. Bár Kispesten is megalakultak a „laza” praxisközösségek, ám rendkívül nagy a bizonytalanság, nincsenek biztos információk, pontos határidők, ami alaposan nehezíti a további munkát, a „szoros” praxisközösségek kialakítását. Annyit biztosan tudni, hogy kormányzati tervek szerint ezeket a praxisközösségeket kollegális orvosvezetők felügyelik majd a különböző területi (kerület, város, járás, megye) szinteken, akik ezért a munkáért tiszteletdíjat kapnak majd, szakmai presztízsük megnő, ellenőrző és segítő feladatot kapnak.

Az információhiányt és a bizonytalanságot tapasztalta az elmúlt időszakban ezzel kapcsolatban dr. Szeghalmi Lajos háziorvos, a kerületi háziorvosok jelenlegi társadalmi szakmai vezetője, aki kiemelte: a probléma országos, Kispesten sem lehet már praxist eladni, nincs utánpótlás, a többség lassan kiöregszik. A kormányzat pedig a praxisközösségektől várja az alapellátás színvonalának növelését, a szolgáltatások bővítését, illetve a megoldást a jelenlegi létszámhiányra és a helyettesítésekre.

Ikladiné dr. Petres Veronika, a polgármesteri hivatal korábbi irodavezetője, jelenleg tanácsadója egy kérdés kapcsán arról számolt be, hogy hamarosan tárgyalja a képviselő-testület azokat a vagyonkezelési szerződéseket, amelyek szabályozzák majd az egészségügyi intézményekben dolgozó szakemberek és az önkormányzat feladatait, munkamegosztását a praxisoknak helyt adó ingatlanok üzemeltetésében, fenntartásában, karbantartásában.

Az egyebek között szó esett a koronavírus-járvány várható negyedik hullámáról, a harmadik oltással kapcsolatos kerületi információkról. A háziorvosok tájékoztatására Kötél Mária, a Kispesti Egészségügyi Intézet (KEI) intézetvezető főnővére elmondta: a KEI oltópontként is működik, így szeptember 6-án, 8-án és 13-án délutánonként lesznek oltónapok, amelyekre már lehet jelentkezni. Ezeken a napokon, függetlenül a korábbi két vakcina fajtájától, Pfizerrel oltanak majd. Fontos tudnivalóként hangzott el, hogy csak azok jelentkezhetnek, akiknél legalább négy hónap eltelt a második oltás időpontjától. Ennek kapcsán az is elhangzott, hogy a Kispesti Segítő Kéz Gondozó Szolgálat oltóbuszt is működtet azoknak az időseknek, akik nem tudnak az oltópontra elmenni, ezt akár a család, de a háziorvos is igényelheti.

A KEI főigazgató-főorvos szakmai helyettese, Dr. Tamás György arra a különleges jelenségre hívta fel a háziorvosok figyelmét, hogy a betegek, betegségük fajtájától függetlenül tömegesen jelennek meg a szakrendelő sebészeti rendelésén, mert oda nem kell beutaló, az „utcáról” bárki bemehet, így ide jönnek mindenfajta ügyes-bajos dolgaikkal, ami lehetetlenné teszi a tényleges sebészeti ellátást.

Vinczek György tolmácsolta azokat a hivatalhoz beérkezett észrevételeket, panaszokat, amelyek a háziorvosok munkáját érintették az elmúlt időszakban. Az alpolgármester kitért arra, hogy a betegek legtöbbször a háziorvosok elérhetetlenségére panaszkodtak, ami a rendelési időben teljesen érthető, hiszen a rendelési idő alatt, a gyógyító munka közben nincs idő a telefonon érkező hívások kezelésére. Vinczek György beszélt arról is, hogy a kispestiek, bár eleinte berzenkedtek a telemedicinától, a „felhőtől”, az e-mailben való időpontkéréstől, konzultációtól, de mára már sokaknak természetes, hogy a „felhőbe megy” a recept és számítógép mellett foglal időpontot a különböző rendelésekre. Arra kérte a háziorvosokat, hogy a lakosság minél szélesebb körű tájékoztatása érdekében rendszeresen frissítsék azokat a közösségi felületeket az interneten, ahol leírják a rendelési idejüket, szabadságukat, helyettesítőiket, illetve hasznos információkkal látják el betegeiket.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy hasznos a folyamatos párbeszéd kialakítása a háziorvosok és az önkormányzat között, és örömmel hallották, hogy a konzultációs kör kibővülhet a kerületi házi gyermekorvosokkal is.