HÍREK  2021. szeptember 07.      894
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Elkezdődött a vegyszermentes gyomirtás

Kísérleti jelleggel a vegyszermentes gyomirtás egy új technológiáját próbálják ki a kispesti közterületeken, elsősorban ott, ahol kézi munkával a gyomtalanítás már nem megoldható.

Elkezdődött a vegyszermentes gyomirtás
A képre kattintva galéria nyílik. (5 kép)

A kispesti képviselő-testület 2020 júliusában, Ferenczi István önálló képviselői indítványára elfogadta, hogy a parkok, fasorok, zöldfelületek és egyéb érintett közterületek fenntartásában 2021. augusztus 31-ig fokozatosan elhagyja a glifozát-tartalmú gyomirtó szerek kerületi használatát és keresi a környezetkímélő zöld megoldásokat közterületeinek fenntartásában.
Ennek egyik állomása az a technológia, amelynek hatékonyságát, alkalmazhatóságát kísérleti jelleggel most kezdik kipróbálni a kerületben – tudtuk meg Varga Attila alpolgármestertől, azon a bemutatón, amelyet a Zöldprogram Iroda vezetőjével, Tichy Judittal közösen tartottak a Templom téren a kecskeméti szakemberek.
 
Cigány Zoltántól, a Ripagreen eszközt és a működés technológiát bemutató szakember lapunknak elmondta, ezt az új technológiát közterületeken, temetőkben, parkokban, nehezen hozzáférhető zugokban, illetve minden olyan helyen célszerű használni, ahol a vegyszeres kezelés nem jöhet szóba. Az eszköz fizikai eljárással semmisíti meg a gyomnövények föld feletti zöld részét a 480 fokos láng hatására, amely roncsolódik, majd elszárad, és így könnyebb az eltávolítása.
A kísérlet során vizsgálják majd azt is, hogy a tűz a földfelszín alatt mennyire érzékelteti hatását, és földben megbúvó gyommagok életképességét mennyire befolyásolják, hiszen egy marék földben akár több ezer gyommagot is megszámolhatnák – mondja a szakember.
Az eszköz és a technológia nem régi, 2016-ban, egy ugyancsak hosszú fejlesztési folyamat után, készülnek el az első eszközök a felhasználónak. De már ugyanebben az évben Innovációs Termékdíjat nyert a párizsi Salon Vert kiállításon.

Cigány Zoltán elmondta, hogy a technológia az egy és kétszikű magról kelő gyomok irtására megfelelő. Tarackosodó gyomok esetén csak a zöldfelületet pusztítja el, az egész gyomot, a föld alatti részeket nem. Munkavégzés során az eszköz a gyomok fejlettségéhez igazodva állítható. A gáz kijuttatásához használt pisztolyt nem szükséges hosszabb ideig a gyomok felett tartani, rövid időn belül is kifejti hatását.  A kezelés célzottan a gyomokra irányul, semmivel sem időigényesebb, mint a vegyszeres gyomírtás. A készülékkel a gyomirtandó területet gyalogosan be lehet teljesen járni. Jelenleg ez a technológia Magyarországon még nem elterjedt, de látható, hogy egyre nagyobb az igény a vegyszermentes gyomirtás mielőbbi megoldására.