HÍREK  2021. szeptember 16.      1,179
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Folytatódik a dán bölcsődepedagógia program

A vírusjárvány miatt tavaly félbeszakadt a 2020 tavaszán megkezdődött dán-magyar bölcsődepedagógia program, amelyet a Villum Alapítvány támogat. A kényszerpihenő után idén ősszel, közel másfél éves kihagyás után folytatódik a dán program.

04dan-pedagogia2002

Fülöp Pétertől, a program koordinátorától megtudtuk, hogy szeptember 1-én járt Kispesten újra Claus Beyer Iversen, a projekt dán menedzsere, és egy találkozó keretében átbeszélték az idei és következő félév programjait, állomásait.

A tervek szerint ebben a félévben két, egyenként négy napos képzést tartanak dán oktatók a Csillagfény bölcsőde pedagógusainak. Az első foglalkozások már le is zajlottak Elisabeth Schjødt Laursen vezetésével. A következő találkozásra november végén kerülhet majd sor.

Szeptember végén egy dán designer érkezik a Csillagfény bölcsödébe, hogy a pedagógusokkal együtt ötleteljenek arról, milyen plusz eszközökkel érdemes felszerelni még a bölcsődét.

Ezen kívül november környékén egy konferenciát szeretnének tartani a bölcsödébe járó szülők, nagyszülők és családtagok részére, ahol bemutatnák, miről szól ez a dán-magyar projekt. A program része még két-két tanulmányi út, amelyre elvinnék a kispesti kisgyermeknevelőket, majd dán bölcsődepedagógusok jönnének Kispestre.

Ha újabb járvány nem zavarja meg a szakmai programot, akkor a projekt 2023. december 31-ig fejeződik be.

Fülöp Péter tájékoztatása szerint a dán VIA University College (VIA) szakértői 2019 nyarán keresték meg kerületünket, hogy mintaprojektet szeretnének indítani Magyarországon azzal a céllal, hogy az általuk más európai országokban (Lengyelország, Románia) bevezetett programot Magyarországon is bemutassák, megvalósítsák. A projekt elsődleges célja, a gondozók kompetenciáinak, készségeinek és tudásának fejlesztése a gyermekek életminőségének javítása és fejlődése elősegítése érdekében. A program első felében a dán előadó, oktató, Elisabeth Schjødt Laursen előadásokat tartott a témában, illetve megismerkedtek a bölcsőde dolgozóival, dadusokkal, kisgyermeknevelőkkel, azok napi tevékenységével, munkájával, módszereivel. Ez a szakmai program mindkét fél számára hasznos volt, hiszen kiderült, hogy hasonló nevelési elvek mentén folyik a gondozás, a nevelés, mint Dániában, mégis fontos a folyamatos megújulásra való törekvés.

Kispest önkormányzata 2019. januári ülésén tárgyalta részletesen a programot, amely neve „REFEE" (Kelet-európai kisgyermekkori nevelés reformja), és a Villum Alapítvány támogatásával valósul meg. A VIA szakemberei több budapesti bölcsődét felkerestek, és a Kispesti Csillagfény Bölcsőde mellett döntöttek. A VIA támogatása az eddig is magas színvonalon működő intézmény továbbfejlesztésére nyújt lehetőséget. A hároméves kispesti bölcsődefejlesztési program támogatási összege 115 ezer 133 euró.