HÍREK  2021. szeptember 24.      796
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Pege Aladárra emlékeztek

Tizenöt éve, 2006. szeptember 23-án hunyt el a kispesti születésű világhírű nagybőgőművész. Ebből az alkalomból a Romák Felzárkóztatásáért Egyesület koncerttel tisztelgett a bőgővirtuóz emléke előtt a Városháza dísztermében csütörtök este. Az egyesület javaslatára hamarosan parkot neveznek majd el a Zrínyi utcában Pege Aladárról.

Pege Aladárra emlékeztek
A képre kattintva galéria nyílik. (24 kép)

Losó Györgyné Melinda, az egyesület elnöke köszöntő szavai után személyes élményeit elevenítette fel röviden a kispesti születésű, akkor a Zrínyi utca 22-es szám alatt élő világhírű muzsikusról, akit hatéves korában ismert meg. Melinda szintén muzsikus édesapja együtt zenélt külföldön Pege Aladár kiváló tehetségű nagybőgős édesapjával. Az egyesület javaslatára, a kispesti önkormányzat egyetértésével, a fővárosi közgyűlés hamarosan dönt a Zrínyi utcában lévő kis park névadásáról, arról, hogy mostantól ez Pege Aladár nevét viselhesse.

Az önkormányzat nevében Vinczek György arról beszélt, hogy meg kell emlékeznünk azokról a hírességekről, akik a kerületben születtek, innen indultak életútjukra és szakmájuk kiválóságai lettek. De nagyon fontos az is, hogy támogassuk azokat, akiknek az élete közel sem könnyű, segítségre szorulnak, legyenek romák, vagy nem romák, de nehéz sorsúak. Az alpolgármester itt említette meg, hogy a képviselő-testület hamarosan tárgyalja azt a javaslatot, amely egy roma-szociális munkacsoport megalakulását kezdeményezi. A hátrányos helyzetű társadalmi csoportok életkörülményeinek javítását szolgáló Helyi Esélyegyenlőségi Programban 2019-ben megfogalmazottak szerint a Kispesti Cigány Nemzetiségi Önkormányzat irányításával, a helyi romaügyi referens bevonásával munkacsoport alakul a krízishelyzetben lévő, súlyos problémákkal küzdő romák és családok koordináltabb segítésre. Vinczek György dicsérte az egyesület tehetséggondozásban végzett munkáját és elért eredményeit, azokat a koncerteket és rendezvényeket, amelyeket a 2008-as megalakulásuk óta szerveztek, tartottak.

Az emlékműsornak része volt az a kisfilm, amelyben Pege Aladár személyesen beszél életének legfontosabb állomásiról, pályakezdetének kalandos történetéről, hangszereiről, bemutatta azt a különleges technikát, amely miatt őt a világon mindenhol a nagybőgő Paganinijének, itthon pedig Pegeninijének tartották, méltán.

 Az emlékkoncert ezen pontján Burány Sándor országgyűlési képviselő mesélt arról, hogyan változtatta meg végérvényesen Pege Aladár és a dzsessz zenei ízlését.

Pege Aladár művészetéről és személyes emlékeiről Kollmann Gábor, a Budapest Jazz Orchestra vezetője beszélt, aki 1990-1994 között művésztársa volt, és számtalan koncerten állhatott vele egy színpadon. Kollmann Gábor is beszélt arról a fordulatról, amely végérvényesen eldöntötte, hogy Pege Aladárból, apja tiltása ellenére nem zongorista, hanem csak azért is nagybőgős lett. Mesélt arról a kitartó munkáról is, amelynek köszönhetően Pege a zeneakadémiai tanulás mellett éjszakánként zenélt a Moulin Rouge-ban, készült a koncertjeire. Komolyan vette önmagát. Magas színvonalon birtokolta a hangszert, precíz és akaraterős ember volt. Szigorú napi rutin szerint élt, hallgatott zenét, gyakorolt. Tudatosan végezte a zenei munkát és az önfejlesztést. A tehetség nem elég, szorgalom és akaraterő nélkül abból nem lesz semmi – mondta mindig. Igazi bohém ember volt, aki nagy hatással volt rá, és nem csak a zenében – emlékezett Kollmann Gábor.

Az est zenei műsorában közreműködött:

Mohácsi Benjamin – dob, Horváth Balázs – zongora, Jónás Géza – bőgő
Lukács János – zongora, Sárközi Piroska – ének, Lukács Norbert – basszusgitár

Konferált: Duka Katalin és Farkas Rozália Bucsu

Az emlékkoncert a Belügyminisztérium Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatósága támogatásával és a XIX. kerületi önkormányzat, valamint a Kispesti Cigány Nemzetiségi Önkormányzat segítségével valósult meg.