HÍREK  2021. szeptember 29.      1,287
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Sportnap mindenkinek

Az óvodástól a nyugdíjasig minden korosztály mozgott az Európai Sportnap kispesti állomásán és a vele együtt tartott I. Kispesti Nyugdíjas Sportnapon a Tichy Lajos Sportcentrumban szerdán. A Kispesti Sportcentrumot a Kispest SE és a Kispest Szenior Egészségmegőrző és Sport Egyesület segítette a közös rendezvény szervezésében és lebonyolításában.

Sportnap mindenkinek
A képre kattintva galéria nyílik. (15 kép)

A reggeli megnyitón Vinczek György alpolgármester üdvözölte az óvodásokat és az időseket, külön kiemelve a nyugdíjasok aktivitását, sportszeretetét. Azt kívánta mindenkinek, hogy legyen az öröm az együttlét.

Oláh László, a Kispest Szenior Egészségmegőrző és Sport Egyesület elnöke arról beszélt, hogy amikor ezt a napot szervezni kezdték, az újkori olimpiák megalapítója, Pierre de Coubertin báró és a neki tulajdonított szólás jutott eszébe, miszerint a sportolásban nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos. Lapunknak elmondta, két éve alakult az egyesület azzal a céllal, hogy segítsen sportolni a kispesti nyugdíjasoknak, szervezetté tegye sportéletüket. Asztalitenisszel indult az aktivitás, heti rendszerességgel folytak az edzések, aztán a járvány közbeszólt. Az idei évtől viszont bíznak abban, hogy lehetőleg minden hónapban, amikor szép az idő, nyugdíjas sportnapot tudnak tartani, hiszen nagyon fontos, hogy bevonják a mozgásba a nyugdíjasokat – hangsúlyozta Oláh László, aki „civilben” a Kispest SE asztalitenisz szakosztályát vezeti.

Lehoczki Zoltán, a Sportközpont intézményvezetője a sportnap kapcsán szintén a részvétel fontosságát emelte ki szemben a versenyzéssel. Megtudtuk a nyugdíjasok négy állomásán – sakk, petanque, asztalitenisz, nordic walking – mellett további hat sportolási-mozgási lehetőség várta a gyerekeket, fiatalokat és a felnőtteket is egészen időskorig. Lehetett még
futni, kislabdát hajítani, kidobóst játszani, célba dobni, röplabdázni és kondigépezni is. Bárhová mehetett mindenki, a lényeg a mozgáson volt. Az intézményvezető elmondta, minden várakozást felülmúlt a résztvevők száma, óvodások, általános és középiskolások, nyugdíjasok összesen 360-an mozogtak a sportcentrumban. Ebben nagy szerepe volt az Európai Sportnap idei kiírásának, amely már egy helyszínt is engedett a rendezvénynek.

Megtudtuk, a sportnapon négy óvoda (Zöld Ágacska, Gyöngykagyló, Napraforgó Szőlőskert) kisgyerekei, négy általános iskola (Eötvös, Gábor, Reménység, Ady) tanulói, a Semmelweis középiskola diákjai, valamint a Kispesti Nyugdíjasok Szociális és Érdekvédelmi Egyesülete (KINYE), a Kispest Szenior Egészségmegőrző és Sport Egyesület, illetve a Platán Természetbarát Egyesület és a Kárász István Természetbarát Egyesület nyugdíjasai vettek részt és sportoltak valamelyik állomáson. Megvalósult tehát a cél: az óvodástól a nyugdíjasig minden korosztály mozgott.