HÍREK  2021. október 12.      807
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Új csúszdát kap a központi játszótér

November végéig megtörténik a terepcsúszdák, valamint az alattuk lévő gumiburkolat teljes cseréje a központi játszótéren. Jelenleg a bontás zajlik a csaknem másfél hete elzárt területen.

Új csúszdát kap a központi játszótér
A képre kattintva galéria nyílik. (5 kép)

A játszótér gondozásáért, az eszközök karbantartásáért felelős Közpark Kft. vezetőjével, dr. Vitál Mártonnal és Vinczek György alpolgármesterrel tartott bejáráson Gajda Péter polgármester elmondta: a játszótérkomplexum építése tizenkét éve kezdődött és két ütemben készült el. Nem csoda, hogy az eltelt időben az az intenzív használat miatt cserére szorulnak a játékok annak ellenére, hogy rendszeresen a karbantartás a téren. Különösen megviselte az idő a csúszdákat és környéküket, jogosak voltak a szülői aggodalmak és észrevételek. Ha végeztek a csúszdák és a gumiburkolat cseréjével, akkor a műfüves focipálya felújítása következik, csakúgy, mint a Kós téren. Vagyis megyünk tovább, valamennyi játszóterünket megvizsgáljuk, és elvégezzük a szük-séges javításokat, eszközök cseréjét, zöldterületek felújítását – tette hozzá a polgármester.

Információink szerint a játszószerek gyakran a nem rendeltetésszerű használatnak esnek áldo-zatul. A csúszdák itt a játszótéren például azért sérültek jobban, mert voltak, akik kerékpárral próbálták meg használni.

Az önkormányzat 2009-ben kezdett hozzá a Nagysándor utca és a Petőfi utca közötti játszótér átépítéséhez. Az első ütemben 525 négyzetméteres műfüves focipálya épült a domb tövében. A sportpályát 4 méter magas – a kapuknál 2 méteres hálóval kiegészített – hangtompító kerítés-rendszer veszi körül. A mellette lévő „kaland játszótér” az 5-6 évesnél nagyobb gyerekeknek nyújt kikapcsolódást. Ehhez csatlakozik a „kicsik tere”. A két játszótér összesen csaknem 600 négyzetméter ütéscsillapító műfüves burkolatot kapott. Mindkettőt 1,5 méter magas kerítés veszi körül. A munkára mintegy 100 millió forintot fordított akkor az önkormányzat.

Az átépítés második ütemében, a 12 évnél idősebb gyerekeknek alakítottak ki játszóteret: a szánkózódombra két, speciálisan ide tervezett rézsűcsúszdát szereltek, közéjük mászóháló, alá-juk ütéscsillapító burkolat került. A domb aljában, a Petőfi utcai részen mozgássérült hinta áll, nem messze ettől egy óriási mászóháló, több ügyességi játék és három, nagy dobókockából álló mászófal, illetve egy lengőhinta várja a gyerekeket. A műfüves focipálya felé eső részen talál-ható a dombba épített, akadálymentesített nyilvános WC, amelynek előterében kisbabákat is pelenkázni tudnak a szülők. A sportpálya sarkánál ivókút áll. A teljesen megújult játszóteret 2010 augusztusában vették birtokukba a gyerekek.

2014 májusában Magyarországon elsőként a kispesti központi játszótérre kerültek ki kültéri, elektromos áramot termelő fitneszgépek. Nem csupán az egészséget és a kondíciót lehet meg-őrizni velük, de a megújuló energiaforrással működő spiningkerékpár, a kézikerékpár, a fekvő-kerékpár és ellipszisgép a szabadban végzett sportolás öröme mellett lehetővé teszi, hogy a mozgás során termelt energia újratölthesse a lemerült mobiltelefont, a laptopot és egyéb elektronikus berendezést.