HÍREK  2021. október 29.      728
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Megemlékezés a Kispesti Nemzetőrség emléktáblájánál

A Kispesti Nemzetőrség megalakulásának évfordulóján, október 28-án tartottak megemlékezést és koszorúzást a Városháza falán lévő emléktáblánál.

Megemlékezés a Kispesti Nemzetőrség emléktáblájánál
A képre kattintva galéria nyílik. (10 kép)

A megemlékezés a Himnusz eléneklésével kezdődött, majd a Bolyai iskola két tanulója adott rövid műsort. Vinczek György alpolgármester külön köszöntötte az ünnepségen megjelent ’56-osokat: Apró Józsefet, Karácsony Ernőt, Jancsovics Jánost, Égi Pált, valamint az augusztusban elhunyt Nagy Mihály özvegyét, Beátát.

Az alpolgármester beszédében azt fejtegette, vajon 1956. október 28-án mit élhettek át a kispestiek. Keressük a szavakat, szabad-e ünnepelni az ’56-os eseményeket, vagy csak megemlékezni lehet. Mindaddig, míg a forradalmat nem tiporták el, ünnepelnünk kellene – vélte Vinczek György alpolgármester, majd felidézte a kispesti eseményeket.

A megjelent ’56-os szabadságharcosok nevében Apró József mondott beszédet.

A megemlékezés végén az ’56-os szervezetek nevében Jancsovics János, Égi Pál, Karácsony Ernő és Apró József, az önkormányzat nevében Vinczek György, Kertész Csaba és Varga Attila alpolgármesterek, valamint Teknős Ferenc önkormányzati képviselő koszorúzta meg az emléktáblát.

„1956. október 28-án ebben az épületben alakult meg a Kispesti Nemzetőrség. A kispesti szabadságharcosok tiszteletére Kispest Önkormányzata és az ’56-os Szövetség Kispesti Szervezete állította 2016-ban” – olvasható a Városháza Kossuth utcai oldalán lévő emléktáblán.

Az önkormányzat '56-os megemlékezései november 4-én 14.00 órakor koszorúzással érnek véget a Határ úti 1956-os kopjafánál