HÍREK  2021. november 03.      813
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

GPS-es vészjelzőt kapnak az idősek

Kispesten jelenleg 187 olyan karon hordható pánikgombos eszköz van az időseknél, amellyel probléma (egészségügyi, közbiztonsági) esetén egy gombnyomással tudnak segítséget kérni. Negyven eszköz már GPS-alapú, azaz használója már nem csak otthonában tudja használni ezt – tudtuk meg azon az találkozón, amelyen Balázs Piroska, a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat vezetője, Gajda Péter polgármester, Vinczek György alpolgármester, valamint a Body Guard Hungary Kft. ügyvezetője, Kalmár Sándor átadták az új készüléket Király Péterné Zsuzsannának.   

 

GPS-es vészjelzőt kapnak az idősek
A képre kattintva galéria nyílik. (5 kép)

Fővárosi szinten is egyedülállóan sok ilyen eszköz van a kispesti idősek és a rászorultak használatában. Szükségességét és hasznosságát az élet már többször bizonyította, hiszen volt olyan ellátottunk, akit utcán, és volt, akit az otthonában támadtak meg, de a pánikgomb megnyomása után az erőszaktevő elmenekült. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás önálló szakfeladata a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálatnak. Ezekkel az eszközökkel az emberek biztonságban érezhetik magukat, hiszen a riasztástól – a pánikgomb megnyomásától – számított 30 percen belül ki kell érnie a házi segítségnyújtást végző munkatársnak a helyszínre. Közbiztonsági probléma esetén pedig értesítik a rendőrséget – mesélte Balázs Piroska. De nemcsak a rászorultaknak ad biztonságot, hanem a hozzátartozóknak is, akik így nyugodtabban tudnak dolgozni, hiszen rokonok biztonságára többen is vigyáznak – tette hozzá.

A rendszer működtetése évente 25-30 millió forintba kerül az önkormányzatnak. Az eszköz 90 év fölött ingyenes, másoknak pedig szociális rászorultság alapján a havi rendszeres jövedelem 1 százalékába kerül. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás nagyon fontos szociális szolgáltatása az önkormányzatnak, több mint egy évtizede támogatja vele azokat az idős kispestieket, akik erre rászorulnak – mondta Gajda Péter polgármester.

Kalmár Sándortól megtudtuk, hogy a készüléket üzemeltető sokszoros „innovációdíjas” cég 27 éve foglalkozik ilyen, és ehhez hasonló eszközök fejlesztésével, üzemeltetésével. Kétféle eszközt működtetnek: az egyiket a lakásban tartósan lévőknek, a másikat pedig a még aktív rászorulóknak ajánlják. Ilyen GPS-alapú készüléket kapott most Király Péterné Zsuzsanna, aki mostantól szabadabban mozoghat, hiszen rendszeresen eljár pingpongozni is. Az okostelefonok mintájára működő, SIM-kártyás eszközök nagy előnye, hogy tartalmaznak olyan programokat, amelyek észlelik az elesést, illetve egy „geokerítést”, amely figyelmezteti a hozzátartozót, ha az idős kilépne a számára megengedett sétakörből. A cég szakemberei jelenleg azon dolgoznak, hogy egy készülékbe integrálják a pánikgombot és az akkumulátort tartalmazó, ma még külön hordozható és kezelendő részeket.